Емірати об'єднались — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емірати об'єднались

Валюта
1751
Центробанк ОАЕ вчора висловив готовність надати фінансову підтримку дубайській держкорпорації Dubai World, яка на минулому тижні повідомила про неможливість виплатити майже $6 млрд. Офіційні переговори про реструктуризацію боргів Dubai World почнуться вже на цьому тижні, що може припинити паніку на фондових біржах.
Інвестори, які побоювалися, що проблеми дубайських компаній і їх найбільших кредиторів спровокують обвал ринків, що розвиваються, і другу хвилю кризи, діждалися позитивних новин. Вчора центробанк Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) заявив, що готовий підтримати кредиторів дубайської держкорпорації Dubai World і надати їм ліквідні кошти. Це рішення прийняте після переговорів між представниками емірату Абу-Дабі і Дубаї, що відбулись в неділю. За інформацією джерел британської преси, представники уряду емірату Абу-Дабі, який фінансуватиме реструктуризацію, підкреслили, що рішення про надання допомоги буде прийняте щодо кожного кредиту.
В грудні в девелоперському підрозділі Dubai World - Nakheel - закінчується термін погашення облігацій на $3,5 млрд, а 13 травня 2010 року - ще на $1 млрд. Dubai World 31 березня повинна погасити облігації на $1,2 млрд. 25 листопада уряд Абу-Дабі оголосив Дубаї про реструктуризацію боргів Dubai World і Nakheel і звернувся до кредиторів Dubai World з проханням відстрочити платежі. Цю ситуацію агентство S&P охарактеризувало як дефолт, після чого індекси європейських і азійських бірж впали на 3-5%. В п'ятницю інвестори прагнули приборкати паніку. Впали на 2,3% при відкритті торгів провідні американські індекси і закрилися на рівні 1,5-1,7%. Європейські індекси за підсумками дня зросли на 1,0-1,3%. На ситуації позначилися і позитивні дані щодо європейської економіки, які перевищили очікування аналітиків. Російські індекси зросли на 0,2-1,4%.
Проблеми Dubai World позначились на українському ринку акцій. "Торговці почали знижувати ризики, продаючи акції", - сказала фахівець департаменту міжнародних продажів "Сократ" Валерія Коцур. За підсумками п'ятничних торгів індекс "Української біржі" впав на 2,23%, а індекс ПФТС - на 2,07%, опустившись нижче за позначку 600 пунктів. Протягом дня на ринку переважали продажі, які охопили широкий спектр паперів. До кінця дня падіння знизилося, і приріст змогли показати акції всього двох "блакитних фішок" - "Західенерго" (+0,05%; в індексі UX) і "Мотор Січ" (+0,48%; в індексі PFTS).
Європейські банки, котрі виступають кредиторами Dubai World, готуються до офіційних переговорів з цією держкорпорацією, які почнуться на цьому тижні. Найбільші кредитори Dubai World, такі як HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group і Standard Chartered, найняли аудиторську компанію KPMG, аби вона представляла їхні інтереси на цих переговорах. За даними британської преси, KPMG спробує врятувати $30 млрд, наданих як кредит Dubai World європейськими банками, в основному британськими. За даними міжнародної організації "Банк міжнародних розрахунків", на британські банки припадає близько 41% всіх закордонних кредитів ОАЕ, тоді як на Францію і Німеччину - по 9%.
Аналітик UFG Wealth Management Антон Толмачов упевнений: якщо історія з Dubai World розвиватиметься за негативним сценарієм, постраждають фондові ринки країн, що розвиваються. Цього року вони показали високі темпи зростання, і проблеми з виплатою боргів в нафтових країнах призведуть до різкого зниження апетиту до ризику, згортання операцій carry trade і пошуку мінімально ризикованих об'єктів для інвестицій, таких як японська єна і казначейські облігації США. Але, за словами портфельного керівника компанії "Пілгрім Ессет Менеджмент" Ольги Ізюмової, в другій хвилі світової кризи ніхто не зацікавлений, оскільки це матиме негативний вплив на економіку, що слабо відновлюється.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас