Банки пішли в народ, пропонуючи українцям небачені відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки пішли в народ, пропонуючи українцям небачені відсотки

Кредит&Депозит
6372
Українські банки запропонували населенню небачені відсотки і нову якість обслуговування. Як пише видання "Кореспондент", в жовтні настав переломний момент: народ нарешті відповів банкам взаємністю. Небачену турботу банкірів про потенційних клієнтів експерти пояснюють банальним браком грошей в перших і назріваючою готовністю вкладати свої заощадження в других.
За словами керівника відділу фінансових досліджень компанії GFK Ukraine Дмитра Яблоновського, вклади фізосіб будуть головним джерелом фінансування банків, поки у них не з'явиться можливість знов залучати зовнішні кредити. "Зараз банкам як ніколи потрібні депозити. І тут всі засоби хороші", - заявив Яблоновський.
Щоб підкорити гаманці українців, банкіри готові на небачені досі жертви: починаючи від короткострокових вкладів з постійним доступом до грошей і надхмарними відсотками, і закінчуючи безкоштовними депозитними картками з нарахуванням підвищених відсотків на залишок коштів на рахунку. У останній час експерти також спостерігають різке збільшення банківських рекламних бюджетів.
І щедрість банкірів себе виправдала. Згідно з дослідженням GFK Ukraine, 13% українців знов готові довірити свої заощадження банкам, хоча ще п'ять місяців тому таких було майже вдвічі менше. Більш того, в жовтні банки встановили рекорд місячного приросту депозитів за весь час кризи. Банкіри сподіваються, що у відносинах з клієнтами настав переломний момент, і українці почнуть масово повертати депозити, які вони знімали під час кризи. За останній рік громадяни вийняли з банківської системи більше 30 млрд. грн.
Серед багатьох причин, які спонукали людей повертатись до банків, головна, на думку Яблоновського, - безвихідь. Адже тримати гроші вдома небезпечно, а через постійне зростання інфляції і курсові коливання ще і збитково. Вкласти накопичене теж, як правило, нікуди, адже більшість депозитів рідко перевищують 150 тисяч. грн. "Це найкращий час для банків істотно поліпшити своє фінансове становище", - резюмує Яблоновський.
Кардинально змінились не лише взаємини банкірів з клієнтами, але і пропоновані умови депозитів. Короткостроковим депозитам на три і один місяць удалося витіснити традиційні вклади строком на рік. Деякі банки пропонують вкладати гроші навіть на тиждень з можливістю продовження терміну. Річні відсоткові ставки по всіх депозитах в середньому зросли на 5%. Тепер 20% річних - не рідкість і в крупних банків. Раніше такі ставки пропонували лише дрібні фінустанови. Останні сьогодні намагаються заманити клієнтів ставками і зовсім захмарними 30%.
Також більшість депозитів передбачають вільний доступ до грошей з можливістю дострокового їх зняття без втрати відсотків. Відкриттям кризового року стали депозити, схрещені з розрахунковими пластиковими картами, котрі передбачають нарахування підвищених відсотків на залишок коштів на рахунку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас