Ющенку погрожують судом за ще один заблокований мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенку погрожують судом за ще один заблокований мільярд

Валюта
319
Державна іпотечна установа (ДІУ) оскаржить в суді указ Президента України Віктора Ющенка, який блокує збільшення статутного капіталу установи на 1 млрд. грн.
Про це сьогодні повідомив заступник голови ДІУ Євгеній Дорошенко на прес-конференції в УНІАН.
"Цей указ винесений з метою зробити неможливим здійснення ДІУ господарської діяльності, у тому числі виконання узятих договірних зобов'язань. Дане рішення є невмотивованим, необґрунтованим з правової точки зору і викликано виключно політичними мотивами. Упевненість ДІУ в законності основ своєї діяльності дає нам можливість звернутися до відповідного суду, а швидше за все це буде окружний адміністративний суд, для захисту своїх прав та інтересів і оскаржити цей указ президента", - сказав Дорошенко.
За його словами, суть юридичної складової даного питання полягає в тому, що існує зловживання правом здійснення так званих "процесуальних диверсій", зокрема "шляхом підписання необґрунтованих указів, конституційних вистав, нацьковуються перевіряючі органи, які в більшості випадків діють всупереч своїм повноваженням".
В свою чергу голова ДІУ Андрій Камуз зазначив, що даний указ Президента ставить під загрозу реалізацію програми уряду із забезпечення населення доступним житлом.
"Дія цього указу може призвести до зриву урядової програми із забезпечення житлом окремих категорій громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, - сказав Камуз. - Правління ДіУ вимагає припинити політичні розбирання і дати можливість ДІУ виконувати свої статутні завдання і розпорядження уряду".
За його інформацією, на сьогодні в рамках реалізації програми ДІУ укладено 170 договорів на покупку 5 288 квартир. При цьому ДІУ вже профінансувало покупку квартир у забудовників на суму 1,1 млрд. грн., з яких повністю розрахувалася за 964 квартири. За станом на 25 листопада координаційна рада розподілила, а ДІУ передала новим власникам 251 квартиру.
"Невиконання ДіУ своїх обов'язків перед забудовниками через призупинення збільшення статутного капіталу може означати, що близько 4,5 тис. сімей не отримають житло до кінця 2009 року, а десятки тисяч працівників 120 будівельних компаній не отримають заробітну плату", - зазначив Камуз.
Як повідомляв УНІАН, Президент України Віктор Ющенко своїм указом № 949/2009 від 20 листопада зупинив дію постанови Кабінету міністрів України (№1068 від 30 вересня 2009 року) про збільшення статутного фонду Державної іпотечної установи на 1 млрд. грн. - до 1,2 млрд. грн. за рахунок нерозподіленого залишку Стабілізаційного фонду.
Державна іпотечна установа в Україні створена постановою Кабінету міністрів 8 жовтня 2004 року. Засновником ДІУ виступила держава в особі Кабміну.
Головною метою діяльності ДІУ є рефінансування іпотечних кредитів за рахунок коштів, отриманих від розміщення своїх облігацій. Папери розміщуються шляхом відкритого продажу на території України серед інвесторів - юридичних і фізичних осіб, резидентів і нерезидентів. Облігації ДІУ розміщує самостійно. Із паперів видається 100% державна гарантія.
В червні Кабмін передав ДІУ з управління Міністерства фінансів в управління уряду.
На 17 липня ц.р. статутний фонд ДІУ складав 200 млн. грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас