Ющенко написав "бюджетну інструкцію" для Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко написав "бюджетну інструкцію" для Тимошенко

Казна та Політика
1010
Президент України Віктор Ющенко закликає уряд зробити все, аби закон про державний бюджет на 2010 рік був ухвалений до кінця поточного року. Як повідомили в прес-службі президента України, про це говориться в листі глави держави на адресу керівника уряду Юлії Тимошенко.
Глава держави вказує, що Кабмін зобов'язаний врахувати в доопрацьованому проекті бюджету низку принципових запитань. Віктор Ющенко називає такими "визначальними" при прийнятті ним рішення про підписання цього закону, якщо він буде прийнятий парламентом.
Зокрема, Ющенко зазначає необхідність введення на законодавчому рівні механізмів, які дали б можливість запобігти наступного року таким негативним явищам, характерним для поточного року, як розбалансованість бюджету, порушення конституційних прав громадян на соціальний захист у зв'язку з недотриманням встановлених законом соціальних стандартів, недофінансування важливих бюджетних програм, ручний режим управління бюджетними коштами, безконтрольне нарощування дефіциту бюджету.
Так, на думку президента, необхідно врахувати в держбюджеті такі принципові позиції, як формування проекту бюджету на законодавчій базі, що діє, переглянути прибуткову частину бюджету на основі уточненого реального прогнозу макропоказників економічного і соціального розвитку, утримати дефіцит державного бюджету на рівні не вище 4% ВВП.
Звертає увагу Президент і на необхідність обліку об'єму сплати до державного бюджету Національним банком України перевищення доходів над витратами, виходячи з представлених Кабінету міністрів радою Національного банку України прогнозованих відомостей про сальдо кошторису.
В листі також говориться і про важливість дотримання вимог Закону від 20 жовтня 2009 року N1646-VІ "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати", а також забезпечення додаткових надходжень до Пенсійного фонду України за рахунок введення окремим законом спеціального збору на предмети розкоші, а також внесення змін до законодавства з метою ліквідації спеціальних пенсій.
Крім того, глава держави закликає Кабмін виключити важелі ручного управління борговою політикою держави і не допустити подальшого різкого зростання державного боргу.
Президент пише про необхідність чітко визначити в законі про держбюджет напрям використання коштів Стабілізаційного фонду з направленням їх лише на інвестиційно-інноваційні проекти. "Всі витрати споживання, у тому числі направлені на підтримку агропромислового комплексу, вугільної галузі, охорони здоров'я, оборони та ін., повинні фінансуватися із загального фонду державного бюджету", - зазначає Ющенко.
Також в листі говориться і про збалансованість фінансових потоків НАК "Нафтогаз Україні" та облік мінімально необхідних потреб у видатках Міністерства оборони і Головного управління розвідки Міністерства оборони, а також забезпечення на рівні, не нижче мінімально необхідного, фінансування діяльності Служби зовнішньої розвідки України і правоохоронних органів.
В листі також приділяється увага важливості розвитку на належному рівні нематеріальної сфери, в першу чергу охорони здоров'я, науки, культури, освіти, реалізації програми із забезпечення громадян доступним житлом. Президент нагадує і про важливість фінансування в необхідних обсягах заходів щодо підготовки і проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас