Гори кличуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гори кличуть

Валюта
6745
Банківську таємницю нівельовано. Надходження "брудних" грошей вичерпується. Але Швейцарія не здається. Вона посилено бореться за легальний капітал - зниженням податків для підприємств, спецпропозиціями для багатьох мігрантів і виїзними рекламними кампаніями.
У світі існує багато міфів про Швейцарію, - Дмитро Денискін піднімає погляд на аудиторію. - Тому мій колега Марк розповість про те, який є зв'язок між швейцарською банківською таємницею і фільмами про Джеймса Бонда". Менеджер PricewaterhouseCoopers AG з посмішкою повертається до свого колеги. Адвокат Марк Блуменфельд зі швейцарської юрфірми Bodmer Fischer AG схвально киває: "Ми розповімо також, які кроки робляться Швейцарією, щоб залишатися привабливою юрисдикцією для бізнесу".
Обидва юриста, швейцарець і росіянин, приїхали до Києва, щоб переконати українців у перевагах альпійської держави. Семінар "Бізнес в Швейцарії" проводить Osec, держорганізація, покликана бити за кордоном у рекламні барабани, просуваючи альпійську республіку як вигідну для бізнесу країну. І зацікавленість дійсно велика. Незважаючи на те, що в запрошенні обіцяли лише 70 місць, в залі готелю Hyatt Regency Kiev було більше сотні слухачів - підприємців, банкірів і дипломатів.
На подібні заходи Osec не шкодує ні грошей, ні сил. Разом з експертами з податків Денискін і Блуменфельд до України прибули представники майже всіх 26 швейцарських кантонів. Під час перерв на каву і після завершення офіційної частини вони вели особисті переговори, захоплено розповідаючи про низькі податки, відсутність бюрократії та всебічну увагу до іноземних інвесторів. Крім того, для кожного гостя швейцарці привезли сувеніри - коробочки з м'ятними льодяниками. Маленькі подарунки допомагають встановити дружні стосунки.
Такі презентації Швейцарія проводить і в інших країнах. І те, що наступ на всіх фронтах почався саме зараз, не випадково. Швейцарцям терміново необхідно заманити в країну якомога більше легального капіталу, оскільки після відмови країни від банківської таємниці та обіцянки з 2010 року тісніше співпрацювати з іноземними податковими службами, вкладники масово знімають гроші з рахунків. Відповідно до недавнього дослідження університету Санкт-Галлен і консалтингової компанії KPMG, приватним банкам Швейцарії загрожує відтік до 25% майна, що управляється. Тільки в швейцарських відділеннях UBS фізичні особи зняли в третьому кварталі майже 4 млрд. франків (2,6 млрд. євро).
Люди замість "брудних" грошей
За оцінками експертів, близько 80% капіталу, вкладеного в Швейцарію громадянами ЄС, є "брудними" грішми. Тому країни Євросоюзу мають намір розшукати таємні багатства і повернути їх на батьківщину. Італія та Велика Британія, наприклад, пропонують амністію тим, хто ухиляється від сплати податків, посилюючи наступ фіскальних органів. Німеччина гарантує тим, хто добровільно розкаявся, звільнення від відповідальності, вимагаючи лише доплатити податки.
Те, що постійне надходження "брудних" грошей, які десятиліттями гарантували банкам Швейцарії високі прибутки, вичерпується, сильно позначилося на всій економіці альпійської республіки. Уражений фінансовою кризою банківський сектор перестає бути двигуном економічного зростання. Тому впливовий швейцарський бізнесмен і колишній політик Тіто Теттаманті висуває вимогу "нового початку". Замість залучення "брудних" грошей Швейцарія повинна "підштовхнути багатьох європейців переселятися і переносити свої фірми до нас".
Німецькі фіскальні органи з підозрою стежать за цією рекламною кампанією. Фінансисти підозрюють, що швейцарці безцеремонно закликають до ухилення від податків. У Великобританії агресивний маркетинг Швейцарії також викликає незадоволення. Кілька тижнів тому Times повідомила, що представники кантону Женева зв'язалися з керівниками британського підприємства, щоб умовити їх змінити місце розташування підприємства. Крім того одному з керівників був запропонований фіксований прибутковий податок на рівні 10%. Однак кантон Женева цей інцидент заперечує.
Бізнес-клімат
Під час семінару в Києві представники кантонів і експерти основний акцент робили на привабливих рамкових умовах для підприємців у Швейцарії. І дійсно, багато що говорить на користь альпійської держави. Навіть за відсутності банківської таємниці податкове навантаження для підприємств рідко перевищує 20%, підкреслюють швейцарці. А часто набагато нижче. Згідно з Taxation Index 2009 інституту BAK Basel Economics, підприємства, наприклад, у громадах кантону Аппенцель Аусерроден як податок повинні сплачувати лише 10,8% прибутку. З 2008 року багато кантонів знизили податкове навантаження, щоб вистояти в конкуренції між собою.
Однак низькі податки - це ще не все. Адвокат Блуменфельд підкреслює, наскільки низьке в його країні бюрократичне навантаження на підприємства. Для наочності він представляє слайди, підкреслюючи "ліберальне середовище, яке сприяє розвитку бізнесу" і "невелику, ефективну й орієнтовану на надання послуг адміністрацію".
І хоча про наявність українських підприємств у Швейцарії говорити не доводиться, інші країни давно використовують можливості цієї країни. Так, за даними МЗС ФРН, сюди перебазувалися вже 1 800 німецьких підприємств. Наприклад, виробник дитячих сумішей Клаус Хіпп. У 1999 році він заснував холдинг Hipp в кантоні Обвальден. "Ветеран Швейцарії" задоволений ставленням до роботи і командним духом місцевих жителів. Але особливо його здивувало ставлення до податків. Коли на загальних зборах підприємства Хіпп виніс на обговорення модель економії на податках, співробітники її відхилили, тому що їх громадам потрібні гроші. "У Швейцарії велика частина податків іде громадам", - говорить Хіпп. І громадяни точно знають, що відбувається з їхніми грошима.
Податки для мігрантів
Низькими є податки не тільки для підприємств, але й для фізосіб. У більш "дешевих" кантонах, таких як Швіц, Цуг і Обвальден, ті, хто добре заробляють, часто платять менше - 60% від того, що вони платили б в Німеччині. У Заксельні (кантон Обвальден) особи, які мають 100 тис. франків річного доходу (66 218 євро), повинні сплачувати 10 018 євро. У кантоні з високими податками Цюріху ця цифра становить 11 574 євро. А в Німеччині - 18 715.
Багато бюргерів вже платять низькі швейцарські податки. Згідно з даними Швейцарського відомства з міграції, в країні живе тепер 245 тис. німців. Це на 21 тис. більше, ніж рік тому. Причина такого напливу - мігрантам стало простіше. З середини 2007 року громадяни ЄС насолоджуються правом вільного вибору місця проживання, говорить Мартін Майєр з Агентства з економічного розвитку кантону Вале. Особливо привабливим є переїзд багатих пенсіонерів. Якщо вони не працюють у Швейцарії, то платять лише невеликий, що залежить від доходів, фіксований податок. На даний момент на цю пропозицію пристало 4 100 власників мільйонних статків. Серед них Міхаель Шумахер, Тео Мюллер і Тіна Тернер. У середньому вони платять 65 000 євро на рік.
Однак цей привілей потрапив під удар після того, як в Цюріху в лютому несподівано проголосували за його скасування. Варто зазначити, що виступи проти платників фіксованого податку зафіксовано в багатьох кантонах. "Ніяких бонусів іноземним мільйонерам", - вимагають, наприклад, "зелені" в Обвальдені. Цілком можливо, що деякі кантони візьмуть приклад з Цюріха і скасують ці податки. Крім того, федеральний уряд у Берні може скоро підвищити мінімальні ставки. Але це радше виняток, який підтверджує правило. Оскільки додаткові доходи йдуть на користь самим швейцарцям, частка безробітних серед яких зросла до 3,9%. "Наша система орієнтована на частку безробітних максимум 3%", - зізнається представник кантону Вале Майєр. Якщо безробіття залишиться високим, знадобляться додаткові доходи.
Спеціальна пропозиція
Крім того, страх перед швейцарськими фіскальними органами у багатих цього світу ще не сформувався. Згідно з дослідженням британської консалтингової компанії Scorpio, Швейцарія в даний час є найулюбленішим місцем проживання для "мобільних багатіїв", випереджаючи Британію і Сингапур. Парадокс! Приплив мігрантів забезпечило саме скасування банківської таємниці. Той, хто боїться "засипатися" вдома, тягнеться слідом за своїми "брудними" грішми. "Для осіб з великим статком, які перебувають у важкій податковій ситуації, зміна місця проживання є вирішенням питання", - зазначив глава швейцарського дочірнього банку HSBC Александре Целлер у вересні на Приватному банківському саміті в Цюріху. Тому в напрямку Альп потягнуться багато власників неправедним шляхом нажитих капіталів. І перш за все, з Великобританії.
Тому кантони, незважаючи на "зустрічний вітер" для платників фіксованого податку, продовжують боротися за багатих. Обвальден, наприклад, виступає за створення ексклюзивних місць проживання, в яких будуть раді тільки "хорошим платникам податків" і "підприємцям, які створюють багато робочих місць". 29 листопада з цього питання пройде референдум.
Поряд з ексклюзивними місцями проживання інвесторів приваблює ще один привілей - tax holidays. Це означає, що підприємство може отримати у Швейцарії звільнення від податків на строк до 10 років. Хто і в якому обсязі отримає податкові переваги є предметом переговорів.
У ЄС з підозрою спостерігають за пропозиціями Швейцарії. Те, що іноземні холдинги в таких кантонах, як Цуг і Швіц, практично не платять податки, Євросоюз вважає серйозним порушенням умов конкуренції. Тому Швейцарія повинна підвищити мінімальні податки для холдингів.
Німецькі фінансові органи давно приділяють пильну увагу інвесторам Швейцарії і перевіряють, наприклад, чи дійсно тут є філія. Той, хто не може цього довести, потрапляє під підозру в ухиленні від оподаткування з використанням фірми-поштової скриньки. Особливу увагу викликають підприємці, які не просто засновують філію, а переїжджають повністю. У таких випадках загрожують серйозні санкції - в першу чергу спеціальні норми проти ухилення від оподаткування при перенесенні підприємств. Той, хто має більше 1% компанії і переїжджає не до країн ЄС, повинен і далі платити податки на зростання вартості підприємства, що становить серйозну перешкоду для схильних до міграції. Ще одна проблема. Якщо емігрант часто з'являється на "старій" батьківщині, в інспекторів з'являються підстави запідозрити його у фіктивному переїзді. Це спіткало колись Бориса Бекера, який замість Монако часто перебував у Мюнхені. Тому експерти радять спочатку відкривати філію.
Британське Податкове управління HMRC також старанно шукає несправдніх мігрантів. Є ознаки, що "важливі рішення" в передислокованих підприємствах продовжують прийматися в Британії, говорить керівник відомства Дейв Хартнетт. Хоча багато концернів вже перенесли свої центральні офіси до Швейцарії. Наприклад, Yahoo. А в липні про своє бажання керувати бізнесом в Європі з Женеви, а не з Лондона заявив McDonald's. Крім того, переселенням погрожують і хедж-фонди. Причина - 1 квітня максимальна податкова ставка в Британії зростає до 50%. Це викликало серйозне невдоволення тих, хто добре заробляє. Актор Майкл Кейн погрожує покинути країну, якщо ставка буде зростати далі. "Ми дійшли до межі", - обурюється він. Гай Хендс, інвестор Private Equity з мільйонним статком, вже виїхав на острів Гернсі, де він платить 20%.
Поряд зі Швейцарією у запеклу конкурентну боротьбу за підприємства і багатих людей вступають й інші фінансові центри. На Гернсі і Джерсі з 2008 року мають сплачувати податок з підприємств тільки компанії енергетичного, фінансового та сектора нерухомості. Австрія скасувала податок зі спадщини, а Люксембург - податок на майно. Трансформація притулку "брудних" грошей в інвестиційний рай в цих країнах також йде повним ходом. А в цей час у Києві адвокат швейцарської юридичної фірми Bodmer Fischer AG Марк Блуменфельд запевняє присутніх, що анонімні рахунки, тобто номерні рахунки, власники яких невідомі, - це фантазії Джеймса Бонда і Голлівуду. А насправді їх не існує.
Дмитро Ярош, Даніель Шенвітц
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас