Король Йорданії розпустив парламент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Король Йорданії розпустив парламент

Казна та Політика
224
Король Йорданії Абдалла II оголосив напередодні про розпуск парламенту країни і призначення дострокових виборів. Офіційно парламент Йорданії, який був обраний в листопаді 2007 р., буде розпущено сьогодні, передає Associated Press.
Причиною розпуску парламенту стала безперервна критика, пов'язана з нездатністю законодавців контролювати діяльність уряду і їх фактичною бездіяльністю.
Відзначається, що депутати, що підтримують уряд, вимагають внести поправки до законів про вибори, що обмежують шанси фракцій ісламізму. Проте ще не ясно, чи будуть ці зміни введені до проведення дострокових виборів.
Дату нових парламентських виборів протягом чотирьох місяців має призначити уряд Йорданії, проте за конституцією країни король Абдулла за бажання має право її відстрочити.
Близькосхідний монарх, який вступив на престол в 1999 р., вже вкотре не дає допрацювати законодавчому органу країни: попереднє скликання депутатів було достроково розпущено в серпні 2007 р. Раніше король відправив у відставку уряд в 2001 р. Нові вибори після цього розпуску парламенту пройшли після дворічної перерви, в 2003 р.
В Йорданії діє двопалатний парламент - Рада Нації. Нижня палата обирається загальним таємним голосуванням і складається з 110 депутатів. 55 депутатів Верхньої палати призначаються королем.
На листопадових виборах до нижньої палати Ради нації на 110 парламентських крісел претендували 885 кандидатів, зокрема 199 жінок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас