"Нафтогаз" спричинив кризу Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" спричинив кризу Ощадбанку

Валюта
1844
Як стало відомо Комерсант-Україна, в жовтні НАК "Нафтогаз України" перестала своєчасно платити Ощадбанку за кредитами, через що держбанк сформував резерви під найбільшого позичальника і вперше з початку року отримав 550 млн грн. збитку.
В Ощадбанку не коментують ситуацію, неофіційно відзначаючи, що вже врегулювали її в Кабміні, який змусить споживачів своєчасно платити газовій монополії. На думку експертів, Укргазбанк, що претендує на частину кредитів "Нафтогазу", надалі також може зіткнутися з подібною проблемою.
Вчора в розпорядженні Комерсант-Україна опинилися баланси найбільших банків за жовтень, з яких виходить, що державний Ощадбанк вперше з початку року отримав збиток в сумі 549,62 млн грн., тому його балансовий капітал скоротився на 516,94 млн грн. При цьому активи банку виросли на 1,53 млрд грн. - до 59,19 млрд грн.
Раніше джерело в держбанку відзначало, що в жовтні банк має намір почати формування резервів під кредити найбільшого позичальника - НАК "Нафтогаз України": "Кредитний портфель газового монополіста збільшується, тому ми повинні знизити клас позичальника, що нам також рекомендував зробити Нацбанк після своєї останньої перевірки".
Окремою постановою Нацбанк дозволив Ощадбанку порушувати норматив Н7 (максимальний кредитний ризик на одного позичальника - не більше 25% регулятивного капіталу) стосовно НАК. В результаті на 1 липня, за даними рейтингового агентства Fitch, Ощадбанк сформував 54% свого кредитного портфеля завдяки "Нафтогазу" (22,4 млрд грн.). Резерви Ощадбанку за жовтень зросли на 1,7 млрд грн., але банк залишається прибутковим - зниження з 1,18 млрд грн. до 630,43 млн грн. Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей відмовився коментувати фінансові показники своєї установи.
Банкіри кажуть, що збільшення кредитного портфеля НАК не може привести до зниження його класу, а резерви довелося створювати в зв’язку з погіршенням інших фінансових показників. При визначенні групи позичальника банки враховують кількісні та якісні характеристики статків клієнта.
Основні кількісні - рівень кредитного портфеля, розмір застави, ступінь її ліквідності; якісні - обслуговування боргу, своєчасність погашення. "Кожному параметру характеристики банк виставляє бал, в результаті формується кінцевий результат, - розповідає заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Світлана Лотоцька. - Збільшення кредиту може збільшити заставу і рівень впливу на неї.
Переданий в заставу депозит зменшує ступінь кредитного ризику клієнта. Хорошою заставою може виступити гарантія держави, збільшення статутного капіталу, основних коштів. А якщо НАК не платить відсотки, то це має вплинути на зниження його категорії ризику. Якщо він платить, то збільшення портфеля ще нічого не означає для зміни категорії. Має статися щось ще". 7 листопада Мінфін викупив у НАК зі статутного капіталу облігації на 3,18 млрд грн. з 18,6 млрд грн., внесених до його капіталу ще на початку липня. Забезпеченням кредитів НАК виступали обороти з окремих рахунків (щомісячно до 40-50 млн грн.) і ОВДП в статутному капіталі.
В прес-службі "Нафтогазу" відмовилися коментувати погіршення платіжної дисципліни. Джерело в Мінпаливенерго підтвердило несплату НАК відсотків за кредитами Ощадбанку. "У жовтні справді були затримки", - сказав він.
Кредитор НАК запевняє, що конфлікт вичерпано. "Питання вже врегульоване", - заявив співробітник Ощадбанку.
На його думку, проблему з платежами НАК вирішить контроль співробітників Контрольно-ревізійного управління за всіма платежами учасників енергетичного ринку, що забезпечить своєчасні платежі "Нафтогазу" за газ. В Ощадбанку також розраховують на виконання постанови Кабміну №1082/2008, що зобов'язала теплокомуненерго (ТКЕ) відкрити рахунки в держбанку й оплачувати через них газ. Поки з 1262 підприємств лише 386 відкрили спецрахунки, і через Ощадбанк здійснюється тільки 30% обороту ТКЕ. Найбільше недопрацювали в Одеській області, де з 150 ТКЕ тільки сім мають рахунки в Ощадбанку.
За словами банкірів, проблему з підвищенням платоспроможності НАК можна вирішити за допомогою збільшення тарифів для населення. "Але перед виборами на це ніхто не піде, навіть незважаючи на вимогу МВФ", - упевнений заступник голови одного з великих банків з іноземним капіталом.
Банкіри припускають, що з аналогічною проблемою зіткнеться збитковий Укргазбанк (за 10 місяців - 2,71 млрд грн.), який має намір стати для "Нафтогазу" галузевою фінансовою установою і обслуговувати потоки газових та енергетичних компаній. "З такими проблемами, як зараз у Ощадбанку, зіткнеться будь-який банк, який ризикне поодинці кредитувати такого великого позичальника.
Необхідно напрацювати систему збалансування ризиків, щоб уникнути подібних ситуацій", - говорить незалежний експерт Ігор Францкевич. Заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак відзначає, що рахунки деяких теплокомуненерго традиційно знаходяться в банку, але кредитів "Нафтогазу" вони поки не видавали. "Ми отримали дозвіл Нацбанку на кредитування НАК, але на 23 листопада ці операції з ним не здійснювалися", - сказав банкір.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас