Родовід Банк відбирає краще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родовід Банк відбирає краще

Кредит&Депозит
2450
Укрпромбанк передав Родовід Банку реєстр своїх активів, щоб банк відібрав кредити на 7 млрд грн. для обслуговування вкладників проблемної установи. Проте в Родовід Банку побоюються, що реальна вартість цих активів менша, і тому не відкидають, що візьмуть участь в ліквідації Укрпромбанку. Експерти кажуть, що такий варіант розвитку подій для Родовід Банку буде найменш сприятливим.
Як заявили в Родовід Банку, установа візьме участь в ліквідації Укрпромбанку, якщо вартість переданих йому активів виявиться нижчою 7 млрд грн. "Ми отримали реєстр кредитів Укрпромбанку. Нам передали всі підряд, але ми прийматимемо тільки кредити не нижче субстандартних (прострочення від 31 до 60 днів), - розповів тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина. - Нам потрібно набрати 7 млрд грн. активів фізичних і юридичних осіб.
Якщо якісних кредитів не вистачить, то Укрпромбанк залишиться нам винен, ми станемо його кредитором і братимемо участь в ліквідації". Укрпромбанк ще 18 листопада передав Родовід Банку всі зобов'язання перед фізичними особами, щоб почати їх виконання з 23 листопада. На 1 жовтня заборгованість Укрпромбанку за депозитами населення складала 7,01 млрд грн., за поточними рахунками - 329,4 млн грн. Для її виплати держава докапіталізувала Родовід Банк на 5,6 млрд грн. Ця сума покриває депозити, розмір яких не перевищує 150 тис. грн.
Капітал Родовід Банку був збільшений Мінфіном за рахунок облігацій внутрішньої держпозики минулої п'ятниці. Нацбанк вже монетизував облігації на суму 2 млрд грн. До кінця року Родовід Банку знадобиться від 1,5 млрд грн. до 2 млрд грн. на виплати клієнтам Укрпромбанку, сказав Щербина на минулому тижні. Незважаючи на це, банк поспішає з отриманням активів Укрпромбанку, які гарантують йому стабільні щомісячні надходження.
Кредити Укрпромбанку з простроченням до 60 днів - стандартні, підконтрольні і субстандартні - на 1 жовтня складали 8,91 млрд грн. із загального портфеля 13,14 млрд грн. Номінально цих коштів вистачає, але їх реальна вартість може виявитися нижчою. "Якщо вони передадуть нам кредити на 7 млрд грн., але їх реальна ринкова оцінка буде всього 2 млрд грн., Укрпромбанк залишиться нам винен", - відзначив Щербина. Раніше тимчасова адміністрація Укрпромбанку повідомила, що влітку завдяки реструктуризації вдалося підвищити рівні багатьох кредитів.
В Укрпромбанку готові віддати будь-які кредити. "Ми передали в Родовід Банк електронний реєстр кредитів, в якому можна відсортувати всі позики по категоріях. Але обидва банки зайняті передачею депозитів, і нам поки не до активів. Кредити мають бути оцінені, але аудитор до нас ще не звертався", - повідомив представник тимчасової адміністрації Укрпромбанку Ігор Власюк. Він відмовився назвати обсяг позик установи із заборгованістю до 60 днів на 1 листопада, пославшись на банківську таємницю.
Ліквідатори неофіційно кажуть, що отримати в процесі ліквідації Укрпромбанку свої кошти Родовід Банку буде складно. Ст. 96 закону "Про банки і банківську діяльність" визначає, що банки-кредитори повертають свої борги при ліквідації банку в сьому чергу з восьми. "Ситуація між Укрпромбанком і Родовід Банком зводиться до правовідносин кредитора і банкрута. Отримувати свої борги банк-кредитор буде по черзі, але багато що залежить від ліквідатора і тимчасового адміністратора", - стверджує ліквідатор одного з київських банків. "Враховуючи обсяг заборгованості Укрпромбанку перед фізособами, говорити про повернення коштів корпоративним клієнтам і банкам не доводиться", - констатує ліквідатор іншого банку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас