Золото переважить долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золото переважить долар

Валюта
2406
Золото стало одним з найвигідніших вкладень: всього за місяць його ціна підскочила відразу на 10,5% і поставила абсолютний рекорд - $1149 за трійську унцію. Метал дорожчав у міру зниження довіри до долара у всьому світі і зростання попиту на злитки на західних біржах. Фінансисти запевняють, що це тільки початок і найближчими місяцями він продовжить дорожчати.
Металом варто обзаводитися навіть зараз: за розрахунками банкірів, до кінця 2009 р. унція золота може подорожчати до $1200, а до середини 2010 р. - до $1300-1400. І робити це потрібно оперативніше, поки злитки ще є в наших банках, які поки що не збільшили їх завезення в Україну.
Ціни на золото на міжнародних ринках минулого тижня поставили новий рекорд: лише за один тиждень вони зросли з $1128 до $1149 за трійську унцію (31,1 г). В результаті загальне подорожчання металу за листопад склало $104. Відповідним чином піднялася і вартість злитків в Україні.
"Якщо ще в жовтні ціна золота в роздробі коливалася в рамках 276-278 грн./г, то вже в листопаді - 278-297 грн." - повідомив перший заступник голови правління АТ "Брокбізнесбанк" Володимир Скидан.
Фінансисти дають відразу декілька пояснень такому подорожчанню. Головне - зниження курсу долара на міжнародних ринках, яке триває впродовж вересня-листопада: восени його котирування обвалилися з $1,42/євро до $1,5/євро. Чим активніше інвестори скидали американську валюту, тим у більших обсягах вони скуповували жовтий метал. Серйозно підвищили його рейтинг придбання центробанків світу: найбільшу угоду здійснив ЦБ Індії - купив у Міжнародного валютного фонду відразу 200 т золота в свої резерви (за $6,7 млрд).
"В менших обсягах його купували центробанки Маврикії та Шрі-Ланки. Всі ці операції посприяли збереженню привабливості золота як об'єкта для інвестицій і послужили сигналом для великих та дрібних інвесторів", - розповів начальник відділу операцій з банківськими металами Володимир Піщаний.
"Та і в принципі глобальна економічна криза підірвала довіру до більшості традиційних об'єктів інвестування: акцій, облігацій, нерухомості. У пошуках об'єктів для вкладень інвестори прийшли на ринок золота, і на нього істотно зросли і попит і, відповідно, ціни", - доповнив його Скидан.
Підвищився попит на жовтий метал і в Україні: за різними оцінками, в жовтні-листопаді він збільшився на 15-20%. В той же час загальні обсяги його завезення в країну практично не змінилися.
"Якщо торік ми продали 500 кг золота, то в цьому вийдемо на 700-800 кг Але це говорить не про зростання постачань металу в країну, а лише про перерозподіл сил на ринку. Декілька банків, які активно працювали на ньому, пішли з цього сегменту (через введення тимчасової адміністрації, як в "Надрах", або через брак вільних коштів), і тому ми змогли наростити продажі", - відзначив заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Ігор Львов.
Аби задовольнити підвищений попит, останнім часом фінансисти активно пропонують так зване безготівкове золото. Цей механізм працює лише у випадку з відкриттям металевого рахунку: тобто клієнт вносить в гривнях ціну, скажімо, кілограма золота, і вважається, що воно лежить на рахунку і на нього нараховуються відсотки (2-5% річних). Проте реального постачання злитків під цю операцію не відбувається: коли завершується термін дії депозитного договору, вкладник отримує не саме золото, а його вартість в гривні на час закриття рахунку разом з відсотками.
Спеціалісти не сумніваються, що найближчим часом благородний метал продовжить дорожчати. "Це може тривати довго: чим швидше долар закінчить своє падіння, тим швидше золото перестане зростати в ціні. Передбачається, що на кінець року на міжнародних ринках вона може досягти $1200 за трійську унцію. Думаю, що подорожчання металу припиниться лише в другому півріччі 2010 р.", - запевнив Львов.
Відповідним чином ціни змінюватимуться і в Україні. "Можна передбачити, що до кінця листопада вартість грама золота в стограмовому злитку коливатиметься в межах 305-310 грн., а в кінці грудня досягне 320 грн./г", - розповіла начальник управління грошового обігу, неторговельних і касових операцій ПУМБу Тетяна Панченко.
Водночас фінансисти не відкидають зменшення цін на метал у періоди тимчасової стабілізації курсу долара на міжнародних ринках, та загальної тенденції подорожчання це не змінить.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас