Банки Білорусії отримають повне страхове відшкодування по експортних кредитах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки Білорусії отримають повне страхове відшкодування по експортних кредитах

Кредит&Депозит
175
Банки Білорусі отримають повне страхове відшкодування по експортних кредитах. Про це повідомив кореспонденту БЕЛТА начальник відділу методології управління страхування експортних ризиків і зовнішніх зв'язків Білоруського республіканського унітарного підприємства експортно-імпортного страхування "Бєлексімгарант" Геннадій Тимошевич, коментуючи указ N552, який вніс зміни і доповнення до указу від 25 серпня 2006 року N534 "Про сприяння розвитку експорту товарів (робіт, послуг)".
Раніше виплата страхового відшкодування здійснювалася з урахуванням франшизи (частка, що утримується компанією при настанні страхового випадку), тобто банки брали участь в збитку. Зараз відповідно до нового указу "франшиза забирається, і банк отримує повністю страхове відшкодування, що дорівнює сумі кредиту і відсотків по ньому", відзначив представник "Бєлексімгаранту".
Він пояснив, що компанія зараз активно займається роботою по страхуванню експортних кредитів. У їх числі - страхування кредиту нерезиденту для постачання на Кубу автобусів МАЗ. Недавно також було надано покриття кредиту на постачання білоруських тролейбусів у Бішкек. Опрацьовуються й інші моменти здійснення експортних операцій.
Та зараз існують серйозні проблеми, пов'язані з формуванням резервів у банків. Відповідно до інструкції Нацбанку банки зобов'язані формувати резерв на покриття можливих збитків у розмірі 100% від суми кредиту. Зокрема, якщо кредит видається в країни, які не мають міжнародного рейтингу. На сьогоднішній день основні ринки збуту Білорусі - країни, що розвиваються, де можна зайняти свої ніші. Але при видачі кредиту нерезиденту банкам невигідно це робити. Їм необхідно створювати резерв у розмірі 100% кредиту. Щоб змінити цю ситуацію, Нацбанком були висловлені пропозиції щодо зміни указу N534, який регламентує функціонування національної системи стимулювання експорту. Таким чином, запропоновано відшкодування банкам виплачувати без врахування франшизи.
Після прийняття цього указу планується зміна інструкції Національного банку, що передбачає можливість для банків не формувати цей спеціальний резерв за наявності відповідного договору страхування експортних ризиків з підтримкою держави. "Дана практика відповідає міжнародному досвіду функціонування багатьох експортно-імпортних банків, експортних кредитних агентств. І на сьогоднішній день рішення цього питання є, на мій погляд, дуже актуальним", - відзначив Геннадій Тимошевич.
"Бєлексімгарант", як член Міжнародного союзу страховиків кредитів і інвестицій, вивчає практику надання страхового покриття в ту чи іншу країну. У червні 2009 року в Мінську відбувалося чергове засідання Празького клубу союзу Берна, і участь "Бєлексімгаранту" в такій нараді дозволяє йому розвиватися, вивчати досвід надання покриття інших експортних кредитних агентств, відзначив спеціаліст. Таким чином, підкреслив він, нормативно-правова база стимулювання експорту у нас працює, і вже є конкретні результати.
За 10 місяців 2009 року надано страхове покриття на 564,7 млрд. білоруських рублів, що в 5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. На думку Геннадія Тимошевича, криза спонукає підприємства звертатися до страхування як до механізму захисту їх інтересів при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. На сьогоднішній день всі торгівельні партнери Білорусі, всі країни світу відчувають ті чи інші прояви кризи. Це призводить до того, що "Бєлексімгарант" не лише надає страхове покриття, але і виконує зобов'язання перед своїми страхувальниками.
Цього року на сьогоднішній день вже виплачено більш Br20 млрд. відшкодування по договорах страхування експортних ризиків. При цьому ризики і страхові випадки різні. Це можуть бути і тимчасова неплатоспроможність контрагентів, коли він в даний момент не може виконати свої зобов'язання, і випадки банкротства. Дуже великі збитки викликають політичні ризики, коли підприємство має гроші, національну валюту, але в країнах існує певна проблема з конвертацією цієї валюти. Внаслідок цього прострочення виконання зобов'язань досягають 10 місяців і більше. Тому "Бєлексімгарант" проводить виплату страхового відшкодування. Таким чином, кожен займається своєю справою: підприємство виробляє і реалізує продукцію на експорт, "Бєлексімгарант" надає страхове покриття і виплачує відшкодування при настанні страхового випадку, а потім займається складною процедурою повернення валютної виручки в країну.
Актуальним є зараз і просування продукції на експорт на умовах лізингу. "Бєлексімгарант" готовий пропонувати розроблені умови страхування лізингових операцій і реалізації цієї продукції на умовах договорів міжнародного лізингу, відзначив співрозмовник.
Він також підкреслив, що держава гарантує виплату страхового відшкодування, в цьому полягає держпідтримка експортерів. У бюджеті передбачені кошти - позики, які потім при необхідності надаються "Бєлексімгаранту" для виплати страхового відшкодування по такого роду договорам. На нинішній рік заплановано понад Br130 млрд. "Але поки що всі виплати ми проводили за рахунок власних коштів", - відзначив представник компанії. "У будь-якому випадку гарантія є - це власні кошти плюс ті, що передбачено в бюджеті", - резюмував він.
"Бєлексімгарант" з 2002 року є членом Празького клубу союзу Берна. Основна мета Міжнародного союзу страховиків кредитів і інвестицій полягає в співпраці організацій-членів в області вироблення і вдосконалення міжнародних принципів страхування експортних кредитів і інвестицій, обміну інформацією, проведення консультацій з питань комерційних і політичних ризиків, пов'язаних із страхуванням експортних кредитів і інвестицій.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас