Данилишин: Монополізація управління золотовалютними резервами з боку НБУ може бути непродуктивною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Монополізація управління золотовалютними резервами з боку НБУ може бути непродуктивною

Валюта
401
Монопольне управління золотовалютними резервами України з боку НБУ навряд чи є продуктивним, заявив у статті для "Дзеркала тижня" міністр економіки України Богдан Данилишин. На його думку, Нацбанк надмірно мінімізує ризики, пов'язані з використанням цих резервів.
"Монопольне розпорядження резервами, що є загальнонаціональним активом, з боку Національного банку навряд чи продуктивне. Бажання НБУ мінімізувати ризик, вкладаючи кошти в казначейські облігації США, зрозуміло, але у результаті означає, що зароблені українським народом ресурси прямують на фінансування економіки чужої країни", - відзначив міністр.
На думку Данилишина, не відкидається можливість ефективнішого використання золотовалютних резервів поки залишається відкритою.
"Питання ефективності розпорядження резервами країни і пошуку привабливіших активів залишається відкритим", - відзначив міністр.
При цьому він переконаний, що розширення впливу уряду на способи використання золотовалютних резервів не несе істотної загрози.
"Значні ризики в нинішніх умовах убачаються в можливому розширенні впливу уряду на процес управління золотовалютними резервами країни і використанні їх на потреби поточного фінансування бюджетних витрат. Проте і такий ризик є надуманим", - заявив міністр економіки.
На думку Данилишина, жоден уряд не піде на будь-які ризиковані операції із золотовалютними резервами.
"Золотовалютні резерви країни є дуже важливим показником для формування міжнародних рейтингів країни. Останні ж, у свою чергу, диктують вартість зовнішніх запозичень, доступних уряду. Тому ризиковані маніпуляції з резервами де-факто означатимуть фінансове самогубство уряду, а отже, фактично виключені", - заявив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас