Volkswagen придбає 49,9% акцій Porsche за 3,9 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Volkswagen придбає 49,9% акцій Porsche за 3,9 млрд євро

193
Наглядова рада Volkswagen схвалила плани концерну з придбання половини акцій компанії Porsche - до кінця 2009 р. Операція обійдеться VW в 3,9 млрд євро, повідомляє Reuters.
Об'єднання повинне повністю завершитися в 2011 р., але вже зараз підписано низку документів, які регламентують організаційні, конструктивні та юридичні питання роботи майбутнього автогіганта.
З приєднанням Porsche, під крилом Volkswagen збереться 10 автомобільних марок. Надалі концерн планує зберігати лідируючі позиції на світовому авторинку.
Всього у 2010 - 2012 рр. Volkswagen планує вкласти в автобізнес 25,8 млрд євро. Близько 13,3 млрд піде на оновлення модельного ряду, зокрема розробку абсолютно нових моделей. При цьому в китайський ринок, який наразі активно росте, де з січня по вересень 2009 р. було продано більше мільйона автомобілів концерну, планується інвестувати 4,4 млрд євро.
Раніше компанія Porsche робила численні спроби поглинути Volkswagen. У 2006 р. чергове збільшення пакету викликала незадоволеність іншого великого акціонера VW - влади землі Нижня Саксонія. Проте володіння 51%-м пакетом не принесло Porsche суцільного контролю над концерном, а подальшим загарбницьким планам компанії з Цуффенхаузена перешкодила світова криза. В результаті Porsche накопичила гігантські борги, і єдиним виходом з ситуації, що склалася, виявилося злиття компаній. Проти об'єднання активно виступали генеральний директор Porsche Венделін Відекинг і керівник фінансового відділу Хольгер Хертер, за що і поплатилися своїми посадами. Обидва топ-менеджери в серпні покинули компанію "За власним бажанням".
На початку минулого року з'явилася неофіційна інформація про готовність Porsche придбати 75% VW. І хоча повною мірою план поглинання реалізувати не вдалося, на короткий час ціна акцій вольфсбурзького автогіганта злетіла до 1000 євро за штуку.
Протягом невеликого часу VW був найдорожчою в світі компанією, з капіталізацією 296 млрд євро. Незабаром після відставки, колишніми керівниками Porsche зацікавилися правоохоронні органи Німеччини: Відекингу і Хертеру поставили в провину спекуляції акціями Volkswagen, проведені з численними порушеннями німецького фінансового законодавства.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас