Український фондовий ринок у п'ятницю впав на фоні загального негативу на зовнішніх ринках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український фондовий ринок у п'ятницю впав на фоні загального негативу на зовнішніх ринках

Фондовий ринок
168
Український ринок акцій в п'ятницю продовжив падіння, підкріплене негативними настроями учасників міжнародного фондового ринку: за підсумками дня індекс "Української біржі" знизився на 1,12% - до 1543,63 пункту, індекс "ПФТС" - на 1,6%, до 624,66 пункту.
Коментуючи ситуацію на фондовому ринку, керівник аналітичного департаменту ІГ "ТАСК" Андрій Шевшичин відзначив, що ключовою новиною, що чинить тиск на світові фондові ринки в п'ятницю стала заява глави Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клода Тріше, в якій були озвучені плани ЄЦБ щодо поступового виведення надмірної ліквідності з економіки єврозони для запобігання інфляції. В результаті європейські та російські майданчики, що ще вранці торгувалися в "зеленій" торгівельній зоні, перейшли "в мінус" по котируваннях акцій сировинних, металургійних компаній і банків.
Старший брокер "Альтана Капітал" Олексій Рєпін відзначив, що на початку торгівельної сесії на українському ринку акцій спостерігалися передумови для зростання, проте вони були незначні. "Після обіду ринок пішов у "негативну зону", яку не покидав до кінця торгівельного дня. Це пов'язано зі зниженням американських майданчиків напередодні, а також негативною динамікою європейських індексів у п'ятницю ", - сказав він.
На українському ринку акцій в п'ятницю драйвером зниження також стали ліквідні папери металургійних підприємств.
Шевчишин також підкреслив, що негативний новинний фон по даному сектору спостерігається вже декілька днів, що, крім загального негативу, також зумовило позицію інвесторів у п'ятницю. Він додав, що зниження попиту на продукцію метпідприємств на європейському ринку, що супроводжується зниженням цін, збільшення експорту металургійної продукції з Китаю, а також обвальне зниження сировинних ринків через зміцнення долара збільшило продажі українських акцій компаній металургійного сектора.
На думку експерта, корекція на українському ринку буде нетривалою, проте перед відновленням зростання ринок може знизитися ще на 4-6%. Експерт припускає, що зниження, ймовірно, триватиме до кінця наступного тижня: спроби відновлення почнуться після Дня Подяки (26 листопада 2009 року, ринки в США закриті). При цьому він не відкидає, що відновлення може бути сформоване і раніше, після виходу макростатистики США у вівторок і середу.
На "Українській біржі" в п'ятницю впали акції Єнакіївського метзаводу (-3,69%), Алчевського меткомбінату (-2,66%), "Азовсталі" (-2,32%), Дніпропетровського металургійного заводу ім. Петровського (-2,07%), Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча (-1,92%).
Слідом за металургами знизилися акції коксохімічних підприємств: Авдіївський коксохім подешевшав на 0,69%, Ясиновський коксохім - на 2,58%. Акції виробників труб показали змішану динаміку: Харцизький трубний - впав на 2,97%, Новомосковський трубний - виріс на 0,43%.
Суттєве падіння в п'ятницю продемонстрували акції вагонобудівників: Стахановський вагонобудівний завод (-1,52%), Маріупольський тяжмаш (-0,45%), Крюковський вагонобудівний завод (-3,31%).
Крім того, обвалилися акції машинобудівного сектора: "Луганськтепловоз" впали на 9,5%, "АвтоКрАЗ" - на 5,78%, а Крюковський вагонобудівний завод - на 3,31%.
Серед ліквідних позицій машинобудівників зросли акції Сумського НВО ім. Фрунзе (+0,63%). Позитивною динамікою закрилися акції "УкрАвто" (+8,33%) і "ЛуАЗу" (+1,37%), проте кількість угод і обсяги угод були мінімальні.
Із ліквідних позицій знизилися акції "Укрнафти" (-1,50%), інтерес з боку інвесторів до яких зберігається на тлі наближення зборів акціонерів (27 листопада 2009 року).
Позитивна динаміка цін спостерігалася по акціях компаній гірничодобувного сектора і гірничо-збагачувальних комбінатів: "Шахтоуправління Покровського" - зросли на 0,19%, Полтавського ГЗК - на 0,36%, Північного ГЗК - на 0,79%.
Як відзначив Шевчишин, акції компаній-енергогенераторів ще зранку "отримали негатив", пов'язаний з опублікованим вчора розпорядженням №1385 від 18 листопада відповідно до якого ціни на електроенергію не можна буде привести до економічно обґрунтованого рівня до 2013 року. За його словами, якщо зранку гравці при низькій активності проігнорували новину, то при погіршенні кон'юнктури котирування обвалилися: "Центренерго" - на 0,95%, "Західенерго" - на 1,13%", Донбасенерго" - на 2,77%.
Тиск на акції банків у п'ятницю був незначним, а котирування акцій Райффайзен Банку Аваль підтримувалися в перші години торгів інвесторами, які бажають брати участь в додатковій емісії банку. Таким чином, акції Райффайзен Банку Аваль подешевшали на 1,34%, Укрсоцбанку - на 0,13%, банку "Форум" - на 0,83%.
Шевчишин також відзначив, що зберігається інтерес інвесторів до акцій "Мотор-Січі" (-0,25%), завдяки новинам про кооперацію з РФ і відновленню співпраці Росії і України за проектом літака Ан-70.
На "Українській біржі" в п'ятницю було укладено 1411 операцій на суму 34,749 млн грн.
На ПФТС цього дня найактивніше торгувалися Єнакіївський метзавод (-4,05%), "Центренерго" (-1,29%), "Азовсталь" (-4,05%), "Мотор-Січі" (+0,09%).
На ПФТС було укладено угод з акціями на суму 14,576 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас