Литва має намір у грудні почати відбір інвестора для нової АЕС, підписати з ним договір восени 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва має намір у грудні почати відбір інвестора для нової АЕС, підписати з ним договір восени 2010 р.

Енергетика
161
Міністерство енергетики Литви вже в грудні цього року має намір оголосити міжнародний конкурс з вибору інвестора будівництва нової атомної станції, повідомив агентству BNS міністр енергетики Литви Арвідас Сякмокас.
За його словами, в понеділок уряд має надати повноваження міністру енергетики для організації такого конкурсу.
Сякмокас повідомив, що проект буде реалізований при партнерстві державного і приватного секторів - на основі концесії.
"Концесія - це спосіб, який найсприятливіше забезпечує партнерство публічного і приватного секторів, тобто найбільш відповідним чином оформляє внесок Литви натурою - місцем майбутньої електростанції, майданчиком для її будівництва", - сказав він.
Сякмокас підтвердив, що стратегічному інвесторові буде запропоновано більше 50% акцій компанії з управління АЕС, а конкретна частка залежатиме від результатів переговорів.
За словами міністра, конкурс з вибору інвестора триватиме 6 місяців, з них три будуть присвячені відбору майбутніх учасників і отриманню їх пропозицій без зобов'язань, а наступні три місяці будуть присвячені підготовці пропозицій із зобов'язаннями і переговорам з двома учасниками, які представили кращі пропозиції.
"Наша мета - підписати договір восени наступного року", - сказав Сякмокас.
Уряд Литви 11 листопада прийняв постанову про партнерство публічного і приватного секторів у проекті будівництва нової АЕС.
Раніше керівник проекту нової АЕС Шарунас Василяускас (Sarunas Vasiliauskas) дав зрозуміти, що як потенційні стратегічні інвестори розглядаються 7 компаній: EDF, E.ON, GDF Suez, Enel, Iberdrola, RWE, Vattenfall.
За розрахунками, необхідні інвестиції в кожен з реакторів, яких на новій АЕС може бути побудовано два або три, складуть 3-5 млрд євро. Така різниця в ціні обумовлена технологічними відмінностями між реакторами.
Найняті Литвою консультанти вважають, що запуск АЕС в 2018 році є можливим, але це надто складне завдання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас