Аграрна палата України негативно оцінює проект бюджету на 2010 р. щодо фінансування АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрна палата України негативно оцінює проект бюджету на 2010 р. щодо фінансування АПК

Аграрний ринок
291
Аграрна палата України (АПУ) негативно оцінює проект бюджету на 2010 р. щодо фінансування агропромислового комплексу. Як повідомили в прес-службі АПУ, про це заявив заступник президента Аграрної палати України з питань стратегічного розвитку Олександр Жемойда.
"Аграріїв не влаштовує ні проект бюджету на 2010 р., ні перспектива фінансування в першому кварталі 2010 р. в обсязі 1/12 бюджетному розпису бюджету 2009 р. або урядового проекту бюджету на 2010 р.", - заявив він. За словами експерта, уряду необхідно наближати фінансування АПК до норм Державної цільової програми розвитку українського села на період до 2015 р., тобто в обсязі 5,5% загальних доходів, тоді як зараз цей показник складає близько 3%.
АПУ також пропонує врахувати в Держбюджеті на 2010 рік: часткову диференційовану компенсацію закупівлі виробниками зерна насіння еліти - 340 млн. грн. і 1-ї репродукції - 180 млн. грн.; гарантування кредитів в обсязі не менше 500 млн. грн. для розвитку матеріально-технічної бази сільськогосподарських виробників; стимулювання селекції в рослинництві та в насінних господарствах - 100 млн. грн.; стимулювання селекції в тваринництві - 210 млн. грн.; стимулювання інтенсивного виробництва цукрового буряку - 20 грн. за тонну при врожайності понад 300 ц/га; виплату спеціальної бюджетної дотації для збільшення поголів'я корів при річній продуктивності не менше 3500 л молока від корови; спеціальну бюджетну дотацію на виробництво однієї тонни живої ваги свинини - 1250 грн. при живій вазі 95-110 кг; державне гарантування кредитів і стимулювання інвестицій в розвиток матеріально-технічної бази виробництва молока і м'яса (гарантійний фонд - 100 млн. грн.).
АПУ внесла низку пропозицій для покращення фінансово-кредитного забезпечення суб'єктів господарювання в аграрній сфері, зокрема: часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва і фінансову підтримку виробників сільськогосподарської продукції через механізм здешевлення кредитів.
АПУ вважає за необхідне направити не менше 2,5 млрд. грн. Аграрному фонду і ДАК "Хліб України", а також 3,5 млрд. грн. для бюджетних інвестицій. Аграрна палата вважає за необхідне розробити законопроект про держрегулювання питань бюджетної та податкової політики для стабільного розвитку галузі й сільських територій, а також прийняття закону про аграрні палати в Україні, зареєстрованого ще в 2008 році, для контролю над витратами Держбюджету через аграрні палати.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас