Вистежили лимонних спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вистежили лимонних спекулянтів

Казна та Політика
1166
Результатом початого Антимонопольним комітетом в листопаді розслідування з приводу невмотивованого підвищення цін на цибулю, часник і лимони в період епідемії грипу стало висунення звинувачення дев'яти компаніям. Прибутки, які отримали постачальники лимонів за декілька тижнів ажіотажного попиту на цитрусові, становлять близько $2 тис. на кожній тонні.
Приводом до розслідування стало підвищення цін на пакет антигрипозних продуктів - цибулю, часник і лимони, які подорожчали на початок листопада більш ніж на 100%. У деяких регіонах ціна 1 кг лимонів перевищила 40 грн., а часнику - 50 грн. З дев'яти компаній, проти яких АМКУ порушив справи, сім - постачальники продуктів харчування, дві - торговельні мережі. За словами в.о. голови АМКУ Олександра Мельниченка, скориставшись панікою, оптовики підвищили ціни в півтора-три рази, а деякі торговельні мережі - в 1,6-2,3 рази, торговельні надбавки окремих підприємств збільшились в 2-2,7 рази і в деяких випадках склали 260-300%.
"Те, що попит збільшився, не може бути підставою для підвищення ціни", - заявив глава АМКУ. Рішення з порушених справ може бути прийняте найближчим часом. Необґрунтоване підвищення ціни передбачає штраф в розмірі до 10% річного обігу. У АМКУ не повідомили назв компаній - фігурантів. Проте за даними учасників ринку, одна з компаній, відносно якої порушено справу про підвищення цін: "Геракл" - один з найбільших операторів ринку лимонів в столиці. "Виходячи з тих цін, за якими компанія поставляла в останні декілька тижнів товар, рентабельність була близька до 300%", - повідомив один з учасників ринку цитрусових. За підрахунками фахівців, прибутки, які отримували постачальники за декілька тижнів ажіотажного попиту на лимони, обчислюються десятками тисяч доларів на фурі (20 т). При ціні лимонів на кордоні з Україною $690-700 за 1 т, з врахуванням ПДВ і курсової різниці, вхідна ціна - 7,0-7,1 грн. за 1 кг "Собівартість 1 кг лимонів, скажімо, в Києві для іноземного підприємця становить 7,4 грн. Якщо додати деякі неофіційні платежі і прибуток, вхідна ціна лимонів на оптову базу, за умов звичайного попиту, складатиме близько 10-11 грн. за 1 кг", - зазначає керівник проектів Української аграрної конфедерації (УАК) Олександр Ярославський. В той же час в листопаді вартість оптових партій лимона досягала 26-27 грн. за 1 кг "На одній фурі лимонів (20 т) іноземний підприємець має близько $40 тис. надприбутку", - зазначає пан Ярославський. За даними експертів УАК, середні обсяги ввезення лимонів до України становлять близько 4,7-5,5 тис. т на місяць.
Вітчизняні підприємці, залежні від ціни великих оптових партій, виявилися заручниками цінового диктату операторів. "Постачальники диктують свої ціни виходячи з курсу долара, закупівельної ціни в країні-імпортерові і попиту у нас. Зрозуміло, що ціни штучно підвищуються постачальниками, але у нас немає іншого виходу. При цьому власну націнку мережа залишила на доепідеміологічному рівні", - повідомили в компанії "Квіза Трейд" (володіє мережею "Велика кишеня"). Ситуація на ринку продуктів стабілізувалася у міру зниження грипозної істерії - ажіотаж в магазинах почав зменшуватись ще минулого тижня і продажі вийшли на середньостатистичні показники.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас