Viterra вкоріниться на українській землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Viterra вкоріниться на українській землі

Аграрний ринок
916
Канадський експортер зернових - компанія Viterra оголосила про вихід на ринок України. Компанія може будувати свій бізнес спільно з Soufflet Group або самостійно. Експерти вважають, що для того, щоб стати помітним гравцем на зерновому ринку - на рівні першої п'ятірки експортерів, - їй доведеться інвестувати не менше $100 млн.
Про плани Viterra вийти на український ринок вчора розповів гендиректор "Української аграрної конфедерації" Сергій Стоянов. За його словами, в минулий понеділок на зустрічі з провідними учасниками сільгоспринку і галузевими аналітиками виконавчий директор Viterra Майо Шмідт повідомив, що його компанія розвиватиме в Україні аграрний бізнес - буде займатися переробкою зерна та олійних культур, купуватиме і будуватиме елеватори, портові термінали, буде торгувати українським зерном на світових ринках, зокрема експортувати ячмінь, гречку, ріпак.
"Зараз Viterra вивчає можливості розвитку і шляхи виходу на сільськогосподарський ринок України. Нещодавно в Женеві відкрився офіс, який відповідатиме за розвиток торговельних відносин в цьому регіоні, включаючи Україну", - повідомив представник компанії Пітер Фленгеріс.
Viterra Inc.- найбільша аграрна компанія в Канаді. Займається виробництвом і торгівлею зерновими, надає фінансові послуги. Контролює експорт більше половини виробленого в країні зерна. Утворена в 2007 році в результаті злиття компаній Saskatchewan Wheat Pool і Agricore United. Акції котируються на біржі в Торонто. Виручка в 2008 році - $5,2 млрд, чистий прибуток - $2,2 млрд, EBITDA - $204 млн.
Бізнес компанії вже представлений в Україні через австралійську ABB, що створила в 2007 році на паритетних основах спільне підприємство (СП) з українським підрозділом міжнародної агропромислової компанії Soufflet Group. У вересні цього року Viterra оголосила про придбання ABB за $1,4 млрд.
В Soufflet Group заяву партнера не коментують. Втім, один із топ-менеджерів на аграрному ринку, знайомий з ситуацією, говорить, що майбутнє СП зараз "під питанням". За його словами, компанії ведуть переговори, але схоже, що "СП не виправдало їх очікувань". Створюючи спільне підприємство, ABB, ще не представлена в Україні, розраховувала отримати доступ до вже налагодженої мережі закупівель свого партнера, а Soufflet Group - зміцнити позиції на ринку Саудівської Аравії - найбільшого в світі споживача ячменю. "Проте кардинально поліпшити свій бізнес в Саудівській Аравії Soufflet не вдалося. А в Україні СП ще навіть не встигло почати роботу, коли стало відомо, що ABB купує Viterra", - відзначило джерело.
Без партнера розвиватися в Україні Viterra буде непросто, говорить гендиректор компанії "Волари" Юрій Гордейчук: "Конкурувати з представленими тут світовими гігантами - Cargill, Bunge, Glencore - за рахунок вищих закупівельних цін, швидше за все, не вдасться. Якщо Viterra, звичайно, не захоче працювати в збиток". Аби увійти до першої п'ятірки експортерів, компанії доведеться інвестувати не менше $110 млн в закупівлю зернових, не враховуючи витрат на інфраструктуру і логістику, підрахував Гордейчук. При цьому за законодавством перший рік компанії не повертатимуть ПДВ, а потім його затримуватимуть, як і іншим учасникам ринку.
Україна останнім часом популярна серед транснаціональних сільгоспкомпаній. Торік в країні почали працювати такі крупні зернотрейдери, як Noble Group і CHS, зазначає президент "Української зернової асоціації" Володимир Клименко: "Зараз CHS модернізує портовий перевалочний комплекс, який планується запустити в березні 2010 року". "У виході на український ринок зараз зацікавлено багато крупних закордонних компаній, - говорить директор консалтингового агентства AAA Сергій Наливка. - Україна другий рік поспіль входить в трійку найбільших світових експортерів зернових.
Укладаючи операції з їх закупівлі і продажу, можна розраховувати на рентабельність 10-15%, експортуючи власний урожай - 70-80%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас