Україна підвищить плату за транзит газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна підвищить плату за транзит газу

Енергетика
945
Тариф на транзит газу з Росії до Європи територією України в 2010 році підвищиться на 60%.
Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін на спільній з прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко прес-конференції в Ялті.
"Україна підвищить плату за транзит, тому що це передбачено контрактом, який ми підписали на початку цього року", - сказав Путін.
Він підкреслив, що в поточному році за рахунок того, що Україна погодилась залишити тариф на транзит на рівні 2008 року, Росія погодилась зробити 20% знижки на ціну на газ.
"В наступному році не буде цієї знижки, але і не буде жодних пільг з транзиту, і плата за транзит збільшиться більше, ніж плата за газ. Плата за транзит у нас збільшиться приблизно на 60%", - сказав Путін.
Він підкреслив, що всі ці зміни в газовій сфері передбачені чинними контрактами.
19 січня ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали довгострокові розподільні контракти на транзит російського газу до Європи через Україну і постачання газу українським споживачам. Контракти не передбачають посередників між компаніями. Термін дії контрактів - з 2009 до 2019 року включно.
Контракт на транзит передбачає збереження в 2009 році пільгової транзитної ставки 1,7 дол. за транспортування 1000 куб. м на 100 км. З 1 січня 2010 року ставка транзиту стане ринковою, і розраховуватиметься за загальноприйнятою європейською формулою.
За контрактом на постачання газу до України, ціна на газ розрахована за європейською формулою ціни зі знижувальним коефіцієнтом 0,8 (базова ціна - 450 дол. за 1000 куб. м). Ціна змінюється за формулою щокварталу.
З 1 січня 2010 року "Газпром" продаватиме газ Україні за ринковою європейською ціною без знижок.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас