Прем'єр-міністр Бельгії став першим президентом ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр-міністр Бельгії став першим президентом ЄС

Казна та Політика
476
Прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун офіційно підтвердив рішення призначити на посаду першого президента Європейської ради нинішнього прем'єр-міністра Бельгії Ермана Ван Ромпея.
Крім того, під час прес-конференції в Брюсселі він підтвердив, що член Єврокомісії з торгівлі, британська баронеса Кетрін Ештон, стане верховним представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки. Обидві ці посади запроваджуються відповідно до Лісабонського договору, набуваючи чинності з 1 грудня цього року.
Херман Ашиль ван Ромпей народився 31 жовтня 1947 р. в сім'ї професора економіки в брюссельській комуні Еттербеєк. Він фламандець і практикуючий католик. Після закінчення Католицького університету Левена майбутній глава уряду отримав диплом філософа та економіста.
В 1972 р. він почав стажуватися при Національному банку Бельгії і паралельно в 1973 р. очолив молодіжну партію CVP-Jongeren. Після роботи в Національному банку в 1975 р. він стає членом кабінету прем'єр-міністра Бельгії Лео Тіндеманса, а з 1978 по 1980 рр. входить до кабінету міністра фінансів Гастона Геєнса, який пізніше очолив уряд Фландрії. Після цього ван Ромпей тривалий час займається політичними та економічними дослідженнями і викладає у вищих навчальних закладах Бельгії.
Паралельно ван Ромпей зробив політичну кар'єру. У 1978 р. він увійшов до бюро партії CVP, яку він очолював з 1988 по 1993 р. Сьогодні партія має назву CD&V (фламандські християнські демократи). У 1993 р. він став міністром фінансів, і цю посаду обіймав аж до 1999 р. Будучи міністром, політикові вдалось істотно зменшити державний борг Бельгії.
Потім ван Ромпей був депутатом в Палаті представників - нижній палаті парламенту Бельгії, а в січні 2004 р. він став держміністром. У липні 2007 р. ван Ромпей обраний головою Палати представників, а в грудні 2008 року став 48-м прем'єр-міністром країни.
Нагадаємо, сьогодні в Брюсселі проходить неформальний саміт лідерів країн Євросоюзу, на якому оберуть першого в історії президента ЄС. Явного претендента на цю посаду доки немає. Серед можливих кандидатів фігурували різні політики - прем'єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер, прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей, прем'єр Нідерландів Ян Петер Балкененде, екс-прем'єр Великобританії Тоні Блер, колишній канцлер Австрії Вольфганг Шюссель і навіть екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга. Фаворитом вважається бельгійський прем'єр-міністр, хоча передбачити результати голосування експерти доки не беруться.
Пізніше стало відомо, що колишній прем'єр Великобританії Тоні Блер вибув з президентських перегонів.
Президент ЄС обирається строком на 2,5 роки і може бути переобраний на цю посаду ще один раз. Під час президентського терміну він представляє весь європейський блок на міжнародній арені.
Вибори нового глави ЄС стали можливі після того, як Лісабонський договір (що прийшов на зміну проекту Конституції ЄС) був підписаний і ратифікований всіма країнами-учасницями Євросоюзу.
Лісабонський договір повинен набути чинності 1 грудня ц.р. Тоді ж новий президент ЄС вступить на посаду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас