Кабмін позбавив енергетичні та нафтогазові компанії грошей на модернізацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін позбавив енергетичні та нафтогазові компанії грошей на модернізацію

Енергетика
325
Тарифи на енергоносії в Україні не будуть ринковими як мінімум до 2013 року. Напередодні президентських виборів Кабінет міністрів не зміг відмовитись від дотування населення за рахунок нафтогазових і енергетичних монополій. Для учасників ринку це означає відсутність коштів на модернізацію виробництва і зниження інвестпривабливості активів.
Кабінет міністрів вчора опублікував розпорядження №1385 від 18 листопада, згідно з яким ціни на енергоносії не можна підвищувати до економічно обґрунтованого рівня до 2013 року. Документом вносяться зміни до комплексного плану заходів щодо забезпечення фінансової стабілізації підприємств паливно-енергетичного комплексу, затвердженого розпорядженням уряду #167 від 28 травня 2005 року.
Тоді Кабмін розпорядився до 1 січня 2009 року привести ціни на газ і електроенергію для населення до рівня, що відповідає витратам на їх виробництво (видобуток) і транспортування, а також що забезпечує мінімальний рівень рентабельності.
За даними НАК "Нафтогаз України", ціна газу для населення на 40% менша від собівартості його видобутку. А в НАК "Енергетична компанія України" говорять, що держпідприємство "Енергоринок" купує електроенергію в теплових генерацій на 31% нижче від собівартості її виробництва. Раніше Міжнародний валютний фонд і Світовий банк зажадали збільшити тарифи на газ та електроенергію до ринкового рівня. Кабмін пообіцяв підвищити ціни лише на газ (для населення і ТКЕ) - до кінця 2009 року на 20%. Проте цього не сталося - підвищення в судовому порядку заблокував Національний форум профспілок України. У "Нафтогазі" постанову офіційно не коментують, але джерело в компанії стверджує: "Газ українського видобутку продається виключно населенню. Тому відстрочення підвищення цін на нього призведе до зменшення обсягів видобутку газу на 15-17%". Президент "Енергетичної компанії України" Володимир Зіневич переконаний, що збереження нинішніх тарифів не дозволить почати програму модернізації генерацій, а також вигідно приватизувати компанії до 2013 року. Він нагадує, що зношеність основних фондів в тепловій генерації становить 79%. "Якщо продавати генерації до того, як ціни стануть ринковими, ми втратимо в порівнянні з нинішньою ціною. Якщо приватизувати їх після 2013 року, ми все одно втратимо в ціні, оскільки частина потужностей вже вийде з ладу", - говорить Зіневич.
Голова правління "Дніпроенерго" (50%+1 акція в держвласності) Юрій Бочкарьов пов'язує рішення уряду з майбутніми президентськими виборами. "Думаю, це виключно політичне рішення, направлене на те, аби отримати підтримку електорату. Але ніхто не замислюється, що воно може призвести до зростання збитків генерацій, безнадійного зношення основних фондів і нової хвилі банкрутств", - підкреслює Бочкарьов.
За словами аналітика ІК Dragon Capital Дениса Сакви, через низькі ціни на газ і електроенергію генеруючі компанії працюють в збиток, тому їхні акції мають незначний попит на фондовому ринку. "Розпорядження Кабміну лише підсилить стагнацію в цьому сегменті, а можливо, і на всьому українському фондовому ринку", - говорить він. Максим Шеїн з ІК "Брокеркредитсервіс" зазначає, що політика уряду відносно збереження цін на енергоносії може стати стримуючим чинником для Міжнародного валютного фонду і призвести до затримки видачі кредитів. Він нагадує, що раніше Єврокомісія припинила переговори про виділення "Нафтогазу" кредиту на модернізацію газотранспортної системи через заборону суду на зростання цін газу для населення і ТКЕ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас