Найбільший в світі інвестиційний банк виплатить деяким постраждалим 500 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший в світі інвестиційний банк виплатить деяким постраждалим 500 млн дол

Кредит&Депозит
588
Керівництво американського банку Goldman Sachs публічно вибачилось за причетність до виникнення світової фінансової кризи.
Глава Goldman Sachs Ллойд Бланкфайн пообіцяв пожертвувати $500 млн., аби допомогти дрібним підприємцям подолати наслідки рецесії. "Goldman жалкує про те, що причетний до створення мильної бульбашки з дешевих кредитів. Ми брали участь в тому, що було вочевидь неправильним, і у нас є всі підстави жалкувати про це. Тепер ми повинні вибачитись", - заявив Бланкфайн.
Банк пообіцяв протягом п'яти років щороку виділяти $100 млн. на розвиток 10 тис. підприємств малого бізнесу в США. Близько $200 млн. банк направить на оплату навчання підприємців веденню бізнесу та управлінню. Ще $300 млн. буде витрачено на технічне забезпечення, венчурне фінансування і благодійність. Стежити за витрачанням коштів буде група інвесторів на чолі з мільярдером Уорреном Баффетом, який є найбільшим акціонером Goldman.
"Відновлення нашої країни після кризи залежить від важкої роботи власників малого бізнесу, які створюють робочі місця, такі необхідні в Америці. Я пишаюсь тим, що є частиною новаторської програми, яка надає дрібним бізнесменам кращий доступ до знань і капіталу - двох головних інгредієнтів успіху", - додав глава Goldman Sachs.
Експерти вважають, що розкаяння монстра з Уолл-стріт не має нічого спільного з розкаяннями совісті. За словами президента Міжнародної профспілки службовців (SEIU) Енді Стерна, Goldman Sachs намагається створити своєму бренду людську особу, тоді як його демонізуватиме шквал критики з боку політиків і громадських організацій.
В понеділок SEIU проводив марш протесту перед будівлею банку, вимагаючи перешкодити керівникам Goldman розділити між собою $16,7 млрд., зарезервовані для бонусних виплат. У 2009 р. уряд США втратив право обмежувати обсяги преміальних виплат, після того, як Goldman повністю розрахувався за $10-мільярдну урядову позику, надану рік тому в рамках Програми викупу проблемних активів (TARP). Проте, на думку пана Стерна, банк не має морального права віддавати топ-менеджерам заробіток, отриманий багато в чому завдяки допомозі платників податків.
"Нам потрібно від банків більше, ніж вибачення і піар-кроки, направлені на вибілювання свого іміджу. Одноразова допомога дрібним бізнесменам не виправляє реальної проблеми, яку банки зараз створюють. Goldman та інші крупні банки повинні змінити свою бізнес-практику, яка веде одночасно до краху економіки і до того, що все більша частка багатств концентрується в руках все меншої і меншої кількості людей", - говорить директор компанії з проведення фінансових реформ в SEIU Стефан Лернер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас