Страховикам покажуть надійного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховикам покажуть надійного

589
Ліга страхових організацій (ЛСОУ) заснувала страхову премію "Страхова компанія року". І хоча до умов конкурсу є немало претензій, в лізі сподіваються, що конкурс допоможе підвищити довіру до страхового ринку.
Ліга страхових організацій заснувала конкурс, який передбачає три номінації, - "Страхова компанія року", "Перестрахувальна організація" і "Кращий менеджер страхового ринку". "Криза породила недовіру у відносинах між компаніями і клієнтами. Тому дуже важливі інформування і відвертість з боку страховиків", - заявила Наталія Гудима, президент ЛСОУ.
Визначати найнадійнішу компанію будуть у декілька етапів. На першому етапі проходить голосування у фокус-групах, які складаються з учасників семінарів, що проводяться консалтинговим центром "бізнес-гарант". І хоча організатори запевняють, що вибірка респондентів відповідатиме портрету потенційного клієнта СК, страховики сумніваються в об'єктивності такого голосування. Як видно на графіку голосування, деякі страховики працюють виключно з юридичними особами або спеціалізуються на певних видах страхування. Також в списку є компанії, які працюють тільки в одному регіоні. Наприклад, одеська "Теком", донецька "Кремінь" і Харківська муніципальна страхова компанія.
На другому етапі до вибору надійної компанії планується підключити експертну раду, до якої увійдуть представники ЛСОУ, Державної податкової адміністрації та Держфінпослуг. При цьому організатори конкурсу не змогли пояснити, чия думка - респондентів або чиновників - буде пріоритетною. "Звичайно, якщо перше місце за опитуванням респондентів посяде компанія, на яку в Держфінпослуг надійшло багато скарг з боку страхувальників, вона не буде названа найнадійнішою", - пояснив Костянтин Кошелєв, гендиректор "бізнес-гарант". Але як застосовуватиметься коефіцієнт скарг до кількості договорів страхової компанії, що діють, поки не зрозуміло - організатори пообіцяли вивісити на обговорення страховиків умови конкурсу найближчим часом.
Також при виборі враховуватимуться дані ДПАУ про штрафні санкції проти компанії та її активи, рівень виплат, платежі, резерви й темпи зростання. "Ми акцентуватимемо увагу на тому, чи відзначена та чи інша компанія в оптимізації або мінімізації податків. Хоча не виключено, що такі компанії успішно виконують свої зобов'язання перед клієнтами і ті вважають їх надійними. Але поки можу сказати, що перша десятка лідерів голосування приблизно збігається з даними ДПАУ", - розповів Сергій Чемерис, заступник директора департаменту ДПАУ по контролю фінустанов і операцій у сфері ЗЕД. Представники страхового ринку розійшлися в думках, яку компанію вважати найнадійнішою - що має великі резерви, що зависли в проблемних банках, або маленьку компанію, яка не женеться за обсягом платежів, але виконує свої зобов'язання.
Ще одним каменем спотикання для СК стала номінація "Перестрахувальна організація". Виною всьому недовіра страховиків один до одного і численні затримки у виплатах перестрахувального відшкодування, а також низка судових позовів компаній одна до одної. Тому організатори конкурсу дозволили страховикам вибрати кращу компанію не з українських, а зокрема з іноземних перестрахувальників. Але такий підхід також є суб'єктивним, бо, найімовірніше, компанії голосуватимуть за того перестрахувальника, з яким працюють. "Відносини між компаніями дуже важливі. Але є деякі страховики, отримати перестрахувальну виплату від яких можна тільки за підсумками судового розгляду. Половина компаній з оприлюдненого графіка затримують перестрахувальні виплати. Така ситуація призводить до того, що страховик, якому затримують перестрахувальну виплату, теж затримує її по ризику клієнта даної компанії", - нарікає Яцек Аустен, голова правління СК "ПЗУ-Україна".
Та цікаве інше - за оперативними даними голосування, 41% опитаних респондентів не знають, яка компанія є найнадійнішою, а 14% і зовсім не довіряють страховикам. Таким чином, більше половини респондентів погано обізнані з роботою страхового ринку або мають негативний досвід співпраці з СК. Враховуючи ці результати, об'єктивність конкурсу представляється надто сумнівною.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас