ДПАУ визначили пріоритетні підприємства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ визначили пріоритетні підприємства

Казна та Політика
1534
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) планує в листопаді перерахувати до бюджету 18,2 млрд грн., що на 5,2 млрд грн. більше, ніж торік. Глава відомства Сергій Буряк заявив, що податківці активізують боротьбу з тіньовими схемами для виконання плану. Зокрема, ДПАУ має намір збільшити сплату податків торговельними мережами, які використовують суб'єктів підприємницької діяльності для мінімізації зобов'язань з податку на прибуток. Учасники ринку свою причетність до схем заперечують, а експерти упевнені, що за декілька місяців різко збільшити податкові надходження не вдасться.
Вчора під час відкритої частини засідання колегії ДПАУ за результатами діяльності за 10 місяців глава відомства Сергій Буряк заявив, що в листопаді до бюджету необхідно зібрати 18,2 млрд грн., що на 5,2 млрд грн. більше, ніж в листопаді 2008 року. План з податку на прибуток становить 10,4 млрд грн. (+1,9 млрд грн.), ПДВ - 5 млрд грн. (+1,8 млрд грн.), акцизу - 1,4 млрд грн. (+0,6 млрд грн.). За його словами, не дивлячись на кризу, ДПАУ перевиконала план 10 місяців на 2%, зібравши 50 млрд грн.
Але під час закритої частини колегії її перший заступник Вадим Кайзерман розповів про реальне виконання бюджету: план з ПДВ не виконаний на 4% (-1,4 млрд грн.), тоді як в релізі вказувалося про перевиконання на 1,6%. Виконання плану жовтня з податку на прибуток стало можливим завдяки його скороченню Мінфіном на 6,3 млрд грн. "Всі звикли звертати увагу на проблеми з ПДВ, але 70% прогнозного невиконання листопада і річного завдання очікується з прибутку", - передали слова Кайзермана учасники колегії. Буряк вкотре зажадав від податківців ліквідації схем.
За даними Вадима Кайзермана, підприємства мінімізували податок на прибуток за рахунок декларування 42 млрд грн. збитків: "Найбільші суми збитків зроблені під шумок кризи, а підприємства просто економлять обігові кошти". Платники уникають сплати податків і за допомогою банкрутств (банкрутами з початку року визнано 3360 компаній із загальним валовим доходом 15,2 млрд грн.) і використання приватних підприємців, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Цю схему, за даними Кайзермана, використовують майже всі торговельні мережі: через "Фуршет" отримали доходи 1545 ПП на 188 млн грн., "Епіцентр" - 594 на 83 млн грн., Fozzy Group - 1327 на 90 млн грн., "Велику кишеню" - 546 на 56 млн грн.
Фінансовий директор "Великої кишені" Олег П'явка заперечує причетність компанії до схем з ПП: "Мабуть, податкова щось переплутала. Ми - компанія, яка платить податки в повному обсязі, у тому числі й із зарплати. Ми ніколи не ухилялися і робити цього не будемо". У "Фуршеті" назвали заяви маячнею і крамольними речами, а телефон менеджера проектів "PRP-Україна" Оксани Соржуленко (представляє Fozzy Group) був відключений.
Однак крупні платники податків при багаторазовому збільшенні валових доходів практично не декларують сплату податків або збільшують збитки, сказав Кайзерман. Серед них - ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (у III кварталі, за даними ДПАУ, збільшило валовий дохід на 280 млн грн., а нарахування сум податку скоротило на 54 млн грн.) і ЗАТ "Крафт Фудс Україна" (на 118 млн грн. і 8 млн грн. відповідно). Голова правління "Крафт Фудс Україна" Юрій Логуш заявив, що вперше чує про таке звинувачення. "Це, напевно, жарт. Ми таким не займаємося", - сказав він. У прес-службі ЗАТ "Український мобільний зв'язок" (ТМ МТС) сказали, що в III кварталі податкові відрахування перевищили 114 млн грн., уточнивши, що в останніх кварталах в компанії спостерігається збільшення обсягів податкових платежів до регіональних бюджетів і зменшення до держбюджету за рахунок перерозподілу витрат у бік регіонів.
На думку економіста Бюро економічних і соціальних досліджень Владислава Комарова, ліквідувати за декілька місяців тіньові схеми і збільшити бюджетні надходження навряд чи вдасться. "Можна на колегії при главі ДПАУ узяти під козирок з обіцянкою виконати, повернутися в регіон і продовжити свою таку діяльність", - додав аналітик.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас