Мораторій на вето — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мораторій на вето

Казна та Політика
1030
На цьому пленарному тижні Рада може подолати вето президента на мораторій, що забороняє підвищення цін на ліки.
Депутати вважають, що скасування мораторію на вимогу глави держави може зробити ліки важкодоступними.
Профільний комітет Ради намагається як мінімум 300 депутатськими голосами здолати вето президента на закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення.
Дефіцит лікарських засобів, формування тіньового фармацевтичного ринку з подальшим розвалом всієї галузі - такі наслідки адміністративного регулювання цін на ліки прогнозує Віктор Ющенко. Негативно до мораторію поставились і самі фармацевти: вони звернулись до глави держави з проханням застосувати вето до заборони на підвищення цін. Повернути ціни на ліки півторарічної давнини, як передбачав мораторій, при нинішньому курсі валют означає зробити фармбізнес збитковим, зазначали в галузі. Купувати ліки за новою ціною, а продавати за старою - це можна прирівняти для аптекарів і виробників медикаментів до втрати прибутку від різниці в курсах.
Тим не менше експерти зазначають, що навіть в період дії мораторію фармацевти в програші не залишилися, зважаючи на виниклу цього року напруженість довкола сезонного сплеску вірусних інфекцій, звичайний перебіг яких в листопаді-2009 посилився політичними спекуляціями. За даними компанії "Моріон", що досліджує фармринок України, за десять місяців 2009 р. фармацевти заробили більше, ніж за весь попередній рік - близько 9 млрд. грн.
Депутати бачать у рішенні президента застосувати вето раціональне підґрунтя. На думку члена комітету Ради з економічної політики Ірини Акімової (фракція Партії регіонів), обмеження цін на медикаменти - пряма дорога до створення штучного дефіциту ліків, в першу чергу закордонного виробництва. Враховуючи, що 75% лікарських засобів і 90% фармацевтичних субстанцій, необхідних для виробництва ліків, наша країна імпортує, за умови фіксації цін їх кількість і якість може різко знизитися, сказала депутат. Ще одним наслідком скасування мораторію, на думку пані Акімової, може стати подальше подорожчання ліків.
В комітеті Ради з охорони здоров'я не поділяють думку про відсутність економічної доцільності в забороні зростання цін і готуються до подолання президентського вето в сесійній залі. Глава комітету Тетяна Бахтєєва (Партія регіонів) переконана в необхідності адміністративно регулювати ціни. На її думку, не допустити підвищення цін дистриб'юторами можна за допомогою надання їм безвідсоткових кредитів (при цьому відкритим залишилося питання про джерело отримання коштів для кредитування). "Зростання ціни на ліки не прив'язане до реального курсу долара", - зазначила в коментарі "i" депутат. Пані Бахтєєва вважає, що зараз аптекарі піднімають ціни самостійно через ажіотажний попит. А курс американської валюти в перерахунку на нинішню вартість медпрепаратів, зазначила глава комітету, становитиме 18-20 грн./дол. Відсутність контролю з боку держави лише прискорить процес підвищення тарифів, констатувала глава профільного комітету.
На думку економістів, різкого підвищення цін на ліки як наслідку вето президента на мораторій доки не буде, навіть якщо його не буде подолано. Надалі ж зростання цін можуть викликати два чинники: монопольна змова постачальників або різка зміна курсу гривні. Ні першого, ні другого експерти доки не чекають. Тим часом пані Бахтєєва пообіцяла, що питання про подолання президентського вето буде порушено вже до кінця нинішнього парламентського тижня. Про свою переконаність в тому, що Рада "повинна, зобов'язана" здолати вето президента, заявив і спікер парламенту Володимир Литвин. На думку глави парламенту, скориставшись правом вето, глава держави "прийняв один бік - виробників та імпортерів ліків і медичних препаратів. Якщо вето не буде подолано, держава повинна перейняти на себе зобов'язання забезпечити мінімальну потребу людей в медичних препаратах".
Крім того, парламент повинен розглянути ще одне вето президента - на закон про виділення 1 млрд. грн. із коштів Нацбанку на подолання епідемії грипу. Чи переможе позиція депутатів в цьому питанні - залежатиме від політичної, а зовсім не економічної доцільності.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас