Matthey в 2009 р. прогнозує профіцит платини і паладію на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Matthey в 2009 р. прогнозує профіцит платини і паладію на ринку

Фондовий ринок
914
Johnson Matthey, один з найбільших світових дистриб'юторів металів платинової групи, у вівторок опублікувала щорічний аналітичний огляд про стан та прогнози ринку платиноїдів. На думку експертів компанії, незважаючи на падіння світового виробництва автомобілів (а не менше половини платиноїдів йде на випуск каталізаторів для автопрому), ринок цих дорогоцінних металів знаходиться у непоганому стані, і прогнози щодо його розвитку досить оптимістичні. За підсумками 2009 року Johnson Matthey очікує надлишку пропозиції і з платини, і з паладію, але на наступний рік вже прогнозує зростання попиту, що може призвести до дефіциту.
Платина: збалансований ринок
Пропозиція на світовому ринку платини, за прогнозом Johnson Matthey, в 2009 році збільшиться на 1,9% у порівнянні з 2008 роком - до 188,3 тонни, "що змінює тенденцію до падіння, котра спостерігалася у минулому році". При цьому зростання буде забезпечене, переважно, за рахунок Африки.
Зокрема, продажі з ПАР збільшаться на 6,5 тонни - до 146,9 тонни, незважаючи на безліч проблем видобувної галузі цієї країни. Impala знизить видобуток у порівнянні з минулим роком через нещасні випадки на шахтах і страйки. Lonmin закриває одне родовище, ще одне зупиняє на ремонт. Anglo Platinum збільшить виробництво завдяки тому, що цього року не спостерігається таких проблем з енергопостачанням, як на початку минулого року. Однак і показники Anglo Platinum постраждають через закриття низки неекономічних проходок на родовищі в Растенбурзі.
Як зазначає Johnson Matthey, загальний обсяг виробництва платини в концентраті в ПАР зменшиться в порівнянні з попереднім роком, а зростання пропозиції буде забезпечене запасами.
Видобуток в Зімбабве, як очікується, збільшиться на 1,4 тонни - до 7 тонн. Постачання платини з Північної Америки зменшаться на 21,5% - до 7,9%. При цьому Stillwater (частина акцій якого належить "Норнікелю") збереже виробництво на минулорічному рівні.
Johnson Matthey в аналітичному огляді очікує зниження постачання платини з Росії. Однак як пояснив під час брифінгу у вівторок гендиректор Johnson Matthey по Росії Михайло Піскулов, під час підготовки огляду компанія користувалася старим прогнозом виробництва "Норнікеля", ДМК ж не так давно опублікувала новий прогноз, за яким у виробництві платиноїдів очікується незначне зростання.
Попит на платину, як прогнозує Johnson Matthey, в 2009 році знизиться на 8,4 тонни - до 184 тонн. "Незважаючи на несприятливий вплив загальноекономічної ситуації на більшість галузей, зниження цін на платину призвело до збільшення попиту на неї в ювелірній промисловості і скорочення повторної переробки відпрацьованих каталізаторів, що обмежило падіння загального попиту", - зазначають експерти.
Оскільки автовиробники значно постраждали від кризи, їх попит на платину знизився на третину - до 77,2 тонни. При цьому позиції платини у виробництві каталізаторів почав відвойовувати паладій: споживачі Європи переорієнтувалися на маленькі і дешеві автомобілі з бензиновим двигуном. У виробництві каталізаторів для бензинових двигунів використовується переважно паладій, а платина - у фільтрах для дизелів.
Попит в промисловості (хімія, нафтопереробка, електроніка), як очікується, через ослаблення економіки знизиться на 16,7 тонни - до 35,8 тонни.
Разом з тим, зростає попит на платину з боку інвесторів і ювелірів. Інвестиційний попит (тільки на фізичний метал, без урахування ф'ючерсів та інших "паперових" інструментів) за очікуваннями Johnson Matthey зросте на 2,3 тонни - до 19,6 тонни.
Покупка платини ювелірами зросте на 33,8 тонни - до 76,2 тонни. Основна причина такого бурхливого зростання - відновлення попиту в ювелірному секторі Китаю, виробники якого зараз активно поповнюють складські запаси.
Таке співвідношення пропозиції і попиту дасть ринку профіцит в обсязі 4,3 тонни за підсумками 2009 року.
Однак, як прогнозує Johnson Matthey, в 2010 році ситуація зміниться. Перш за все, очікується відновлення попиту з боку автопрому - і за рахунок зростання продажів автомобілів, і за рахунок планованого підвищення частки дизельних автомобілів у зв'язку з переходом деяких країн на євро-5. Відповідно, на переробку надійде більше старих автомобілів, збільшиться обсяг виробництва вторинного металу. Зниження попиту очікується тільки з боку китайської ювелірної промисловості, яка в 2010 році вже завершить формувати свої запаси.
Експерти очікують, що пропозиція платини в 2010 році також зросте за рахунок оптимізації і збільшення виробництва на низці родовищ.
"У цілому ринок платини в 2010 році буде збалансованим, і в міру поліпшення кон'юнктури світової економіки може спостерігатися деякий дефіцит платини. Це буде сприяти подорожчанню", - вважають експерти Johnson Matthey.
Разом з тим вони зазначають, що ціна на платину за останній рік зростала багато в чому завдяки падінню курсу долара та зростанню активності інвесторів, тому закликають пам'ятати про вплив цих зовнішніх чинників.
На думку експертів, у тому випадку, якщо прогнози щодо інфляції справдяться і долар залишиться слабким, ціна платини протягом наступних 6 місяців може досягти $ 1550 за унцію. А якщо ж долар зміцниться, а інвестори знизять закупівлю золота, ціна платини може впасти до $ 1280 за унцію.
Паладій: все залежить від Гохрану
На ринку паладію Johnson Matthey в 2009 році очікує профіциту в обсязі 20,4 тонни. Однак цим профіцитом ринок зобов'язаний виключно Гохрану Росії.
За оцінкою компанії, в 2009 році загальний обсяг пропозиції паладію становитиме 223,2 тонни, знизившись на 1,8% у порівнянні з минулим роком. Поставки із ПАР, як очікується, збільшаться на 4,1% - до 78,7 тонни - знову ж таки, завдяки збільшенню видобутку Anglo Platinum. Поставки з Північної Америки зменшаться на 17,6% - до 23,3 тонни. Зниження виробництва платиноїдів в США пов'язано зі скороченням видобутку нікелю (у Росії і США платиноїди видобуваються в основному паралельно з нікелевих родовищ).
Світовий попит на паладій, за очікуваннями експертів, в 2009 році зменшиться на 7,9 тонни - до 202,8 тонни. Зокрема, попит на паладій для автокаталізаторів зменшиться на 12,7% - до 121,1 тонни. Зниження в цьому сегменті відзначається скрізь, крім ринку Китаю, де попит на паладій, як очікується, зросте на 4,2 тонни і становитиме 16,2 тонни.
Інвестиційний попит на паладій (також тільки на фізичний метал) за прогнозом Johnson Matthey зросте на 6,7 тонни - до 19,8 тонни. При цьому, як зазначив під час брифінгу М. Піскулов, паладій як і раніше залишається більш технічним металом, тому інвестиційний попит на нього дуже невисокий. Як інвестиції паладій користується популярністю, перш за все, в Японії.
Помітно зростає попит на паладій з боку ювелірного сектора - за підсумками року він складе 28,6 тонни. Інтерес ювелірів до паладію відзначається не тільки в Китаї, але й у США та Великобританії. За словами М. Піскулова, в Росії ця тенденція виражена слабо, оскільки паладій досить складний в обробці, і організація ювелірного виробництва з нього вимагає значних інвестицій у виробництво. При цьому користуються попитом ювелірні вироби з паладію, які продають західні торговельні компанії, однак у цьому випадку цей попит не вважається російським - оскільки виріб вироблено не в Росії і не з російського металу.
Як зазначається в аналітичному огляді Johnson Matthey, в 2009 році очікує продаж з Гохрану 29,9 тонн паладію, і завдяки цьому на ринку за підсумками року спостерігатиметься профіцит. Без поставок з Гохрана на ринку був би дефіцит металу.
Запаси паладію Гохрану - єдині запаси, які Johnson Matthey розглядає у складі світової пропозиції металу, оскільки раніше цей метал не був присутній на ринку (за радянських часів паладій надходив до Гохрану з виробництва, а не був куплений з ринку).
На 2010 рік Johnson Matthey прогнозує продаж з Гохрану такого ж обсягу паладію. "Враховуючи, що попит збільшується, а підвищення первинної пропозиції згідно з прогнозами, буде незначним, з точки зору пропозиції величезне значення матимуть розміри і частка російських державних запасів паладію. Хоча очевидно, що ці запаси обмежені, ми очікуємо, що в 2010 році частина металу знову буде продана. Якщо цей прогноз здійсниться, швидше за все, на ринку паладію знову буде спостерігатися профіцит. Якщо таких продажів не відбудеться, на ринок повернеться дефіцит ", - вважають експерти Johnson Matthey.
Під час брифінгу Піскулов підкреслив, що компанія не має даних про обсяг запасів паладію в Гохрані, які є держтаємницею. Тому цей прогноз Johnson Matthey є оціночним.
У цілому прогноз Johnson Matthey щодо ринку паладію на 2010 рік досить позитивний. Компанія очікує відновлення попиту в багатьох галузях промисловості, у тому числі з боку автопрому. Виробництво паладію в США і Росії помітно збільшуватися не буде (через відсутність планів зі збільшення видобутку нікелю), і може зрости тільки в країнах Африки.
"На кінець вересня 2009 інвестори тримали дуже великий обсяг довгих позицій з паладію. Якщо фонди будуть зберігати свою купівельну активність, швидше за все, ціна на паладій буде зростати, і можливо досягне $ 390 за унцію в найближчі 6 місяців, особливо якщо підтримку цінами надасть відновлення обсягів виробництва автомобілів. Однак у випадку ліквідації інвестиційних позицій із золота або зміцнення долара США до євро ціна на паладій знизиться, і, можливо, буде торгуватися на рівні $290 за унцію ", - зазначається в огляді.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас