Данилишин: Українська економіка відновлюється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин: Українська економіка відновлюється

Казна та Політика
935
Починаючи з першого кварталу 2010 року, Україна може чекати не лише стабілізації ситуації в своїй економіці, але і збільшення обсягів виробництва, заявив міністр економіки України Богдан Данилишин.
Зростання промислового виробництва в Україні в жовтні в порівнянні з вереснем поточного року на 5% демонструє, що найбільш складний період розвитку промислового комплексу країни подолано, зазначив міністр.
Зокрема, за словами міністра, в жовтні в порівнянні з вереснем позитивні результати розвитку продемонстрували: харчова промисловість (15,7%), легка промисловість (1,1%), обробка деревини і виробництво виробів з деревини, окрім меблів (3,1%).
Також збільшились і основні експортоорієнтовані галузі - металургійне виробництво і виробництво готових металевих виробів (7,3%), хімічна і нафтохімічна промисловість (3,5%).
"Окремо слід зупинитися на позитивних зрушеннях в металургійному виробництві. Після падіння виробництва у вересні (на 7,1%), яке було пов'язано головним чином з ситуацією, що склалася з дією форс-мажорних обставин через дефіцит металургійної сировини - коксу і коксівного вугілля, галузь в жовтні істотно збільшила обсяги виробництва не лише в порівнянні з вереснем, але і в порівнянні з жовтнем 2008 року (зростання на 16,2%)", - зазначив міністр.
Це, за його словами, набагато вище, ніж середні показники 2000-2008 років. Міністр наголосив, що зростання в жовтні 2009 року до жовтня попереднього року є рекордним показником для даного виду діяльності, починаючи з 2004 року.
Також, після істотного зростання у вересні (+16,1%) в жовтні продовжилося зростання виробництва і в машинобудуванні (+1,9% до вересня). "Слід зазначити, що даний показник є набагато вищим від середнього впродовж 2000-2008 років (0,1%)", - підкреслив він.
"З жовтня до вересня спостерігалося збільшення виробництва в 20 регіонах", - повідомив також Данилишин.
За даними міністра економіки, продовжується істотне поліпшення ситуації - жовтень до жовтня дав зниження промвиробництва на 6,2%, тоді як вересень до вересня - 18,4%.
"Як наслідок зазначених позитивних зрушень, за підсумками січня-жовтня ми маємо скорочення обсягів виробництва на 26,4%, тоді як за підсумками січня-вересня падіння становило 28,4%", - підкреслив Данилишин.
"Зважаючи на те, що в більшості країн світу спостерігаються аналогічні тенденції поступового зменшення глибини падіння на тлі пожвавлення динаміки попиту і цін на світових ринках, ми чекаємо продовження тенденції відновлення вітчизняного промислового виробництва не лише у внутрішньоорієнтованих секторах економіки України, але і в секторах, орієнтованих на зовнішній ринок", - зазначив Данилишин.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас