Держфінпослуг України має намір внести зміни в діяльність ломбардів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг України має намір внести зміни в діяльність ломбардів

Казна та Політика
480
Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг) вважає ломбард небанківською фінансовою установою, яка може видавати фізичним особам фінансові кредити під заставу за рахунок власних або залучених коштів, а також надавати послуги із зберігання речей і супутні послуги.
Це закріплено проектом розпорядження Держфінпослуг "Про затвердження змін в Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами", текст якого розміщено на сайті комісії.
(Відповідно до закону "Про заставу", застава - це застава рухомого майна, при якій майно, що становить предмет застави, передається заставником у володіння заставодержателеві. ред.)
Як відзначили в комісії, тим самим Держфінпослуг планує повернути ломбарди до одвічних правил ведення бізнесу.
В проекті розпорядження пропонується закріпити норму, відповідно до якої для здійснення діяльності ломбард може залучати банківські кредити і кошти юридичних осіб.
Крім того, відповідно до ст. 14 закону "Про господарські товариства", ломбард зобов'язаний сформувати резервний фонд.
Повне найменування ломбарду має містити слово "ломбард", посилання на його організаційно-правову форму й інші відомості згідно з вимогами до найменування юридичних осіб, встановленими законодавством.
Крім того, як пропонується, керівник і головний бухгалтер ломбарду мають відповідати Професійним вимогам до керівників і головних бухгалтерів фінансових установ, затвердженим розпорядженням Держфінпослуг №1590 від 13 липня 2004 року.
При цьому керівник ломбарду не може поєднувати обов'язки керівника ломбарду і керівника відособленого підрозділу у випадку, якщо ломбард і його відособлений підрозділ розташовані за межами одного населеного пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас