АТКУ: Реформування ЖКГ станеться не раніше, ніж через 40 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АТКУ: Реформування ЖКГ станеться не раніше, ніж через 40 років

Енергетика
434
При нинішньому підході до модернізації житлово-комунального господарства позитивні зміни від реформ українці почнуть відчувати не раніше, ніж через 40 років. Таку думку висловив голова Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ) Віталій Яковенко. За його словами, до таких висновків Асоціація прийшла після аналізу реформаторських ініціатив Міністерства з питань ЖКГ, зокрема в найбільш проблемній сфері - комунальній теплоенергетиці.
"Якщо слідувати логіці чиновників і їхнім пропозиціям, реформування відбуватиметься кроками черепахи. Галузь вимагає колосальних фінансових вливань, але доти, доки сповідуватиметься принцип збереження монополій, інвестицій в ЖКГ чекати не доводиться. Тому за повної відсутності ринку, прозорих правил гри і свободи доступу на ринок альтернативних гравців основним джерелом фінансування залишиться держбюджет і кредити, а це - дуже довгий шлях. Наведу наочний приклад: на відновлення системи теплопостачання в Україні необхідно мінімум 200 млрд. гривень, тоді як на п'ятирічний план реформування галузі закладається всього 27 млрд., з яких цього року виділяється тільки півмільярда", - пояснив В.Яковенко.
За його словами, 40 років - це ще оптимістичний прогноз, який дано без врахування старіння і зношеності комунальних комунікацій у процесі реформування.
"Тільки кардинальний підхід до переобладнання системи ЖКГ дозволить наблизити покращення в галузі. Насамперед, демонополізація ринку з можливістю доступу на нього альтернативних джерел опалювання і відхід від державних дотацій стануть стимулами для швидкого реформування галузі. При цьому саме реформування автоматично почне розвиватися на користь споживачів, тобто простих українців", - переконаний глава АТКУ.
Довідка. Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ) створена в лютому 2009 року. До її складу входить близько 450 компаній, що працюють у сфері автономного опалення.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас