Економіка єврозони вийшла із рецесії після п'яти кварталів спаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка єврозони вийшла із рецесії після п'яти кварталів спаду

Казна та Політика
562
Економіка єврозони відновила зростання в третьому кварталі 2009 року після п'яти кварталів спаду, проте, за прогнозами економістів, її подальше пожвавлення буде досить слабким.
ВВП 16 країн регіону зросло на 0,4% відносно попереднього кварталу, повідомило в п'ятницю агентство Bloomberg із посиланням на попередні дані Статистичного управління Євросоюзу; аналітики прогнозували підвищення цього показника на 0,5%. В порівнянні з аналогічним періодом 2008 року спад становив 4,1%.
Лідером зростання виступає Німеччина, де економіка збільшилася в минулому кварталі за рахунок відновлення експорту на 0,7%. Проте вона була в мінусі на 4,8%, якщо порівнювати з аналогічним періодом річної давнини.
ВВП Франції збільшився лише на 0,3%, виявившись нижчим за очікування, Італії - 0,6%. Іспанська економіка скоротилась на 0,3% і як і раніше перебуває в рецесії.
Експерти зазначають, що економіка регіону доки дуже сильно залежить від антикризових заходів, прийнятих урядами, і немає упевненості, які будуть для неї наслідки згортання цих заходів.
"Без збереження стимулюючих програм, ми не зможемо утримати нинішні темпи економічного зростання, - зазначає старший економіст Commerzbank AG у Франкфурті-на-Майні Крістоф Вейл. - Компанії поступово відновлюють нормальний стан запасів продукції та обсяги експорту збільшуються. Позитивна динаміка, ймовірно, збережеться і в поточному кварталі".
Не дивлячись на зростання ділової і споживчої довіри до економіки єврозони, безробіття, що збільшується, і зміцнення євро відносно долара США може стримати її відновлення, зазначають експерти. В цілому зростання підтримують доки в основному тимчасові чинники: державні заходи, відновлення рівня запасів на складах.
Негативним чинником можуть стати і проблеми в банківській системі: за оцінками Міжнародного валютного фонду, європейські банки списали 40% очікуваних втрат, тоді як американські - 60%.
Європа відстала в третьому кварталі за темпами відновлення від США, де ВВП в липні-вересні збільшився на 0,9% до попереднього кварталу.
ВВП Євросоюзу в цілому збільшився в третьому кварталі на 0,2% в порівнянні з другим. Зокрема, у Великобританії спад квартал до кварталу склав 0,4%, до аналогічного періоду минулого року - 5,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас