Експерти: Припинення співробітництва з МВФ не загрожує Україні негайними катаклізмами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Припинення співробітництва з МВФ не загрожує Україні негайними катаклізмами

Казна та Політика
449
Припинення співробітництва з МВФ не загрожує Україні негайними катаклізмами. Таку думку висловили експерти під час публічної дискусії. Про це також свідчать результати анкетування, проведеного серед учасників дискусії та запрошених журналістів.
"Абсолютно не бачу ніяких серйозних катастроф, пов’язаних із сьогоднішньою відмовою Міжнародного валютного фонду надати черговий транш до виборів. І не прогнозую страшних негараздів", - зазначив директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць.
"В тому, що Валютний фонд відмовився вчасно надати черговий транш, я більше бачу позитиву, ніж негативу. Бо це зрештою має змусити нас до більш реалістичних дій", - додав учений.
Голова держкомісії Держфінпослуг Віктор Суслов відзначив, що програму співпраці з Україною МВФ буде готовий відновити після виборів президента і приходу такого глави держави, який відповідатиме за своїми зобов'язаннями.
"Тому Захід нам, можливо, і допоможе, а можливо, й ні. Якщо допоможе, то, швидше за все, події розвиватимуться так, як у багатьох країнах, які рятували від дефолту. Типу Мексики, Південної Кореї, Індонезії, де Міжнародний валютний фонд та інші організації свого часу вливали десятки і сотні мільярдів доларів", - вважає він.
При цьому Суслов переконаний, що якщо буде ухвалено політичне рішення, що не влаштовує зарубіжних кредиторів, то в Україні відбудеться аргентинський варіант 2001 року, який закінчився дефолтом країни.
"Якихось власних сил, джерел і програм, що могли б вивести зараз країну іншим шляхом, не видно. Інтелектуальний рівень роботи політичних сил вочевидь недостатній для вироблення антикризових програм, і, наскільки я знаю, серйозно ніхто таких програм і не виробляє. Тим більше що їхня реалізація передбачала б консолідацію політичних сил, що за сьогоднішнього "роздраю" неможливо", - підкреслив він.
На думку народного депутата ВР Юрія Полунєєва, Україна вже пройшла критичну позначку і зможе на якийсь період часу обійтися без ресурсів МВФ.
"Все найгірше, що могло відбутися, вже відбулося. Відбулася девальвація на рівні 55-60%, найбільше в регіоні падіння ВВП. Тобто економіка вже зробила абсолютно серйозну корекцію до нового рівня економічної активності, який відповідає реаліям. Тому сьогодні ці кошти не можуть спричиняти жодного серйозного впливу на валютний ринок", - переконаний депутат.
При цьому він підкреслив, що програма МВФ, не дає відповіді на питання, за рахунок яких ресурсів відбуватиметься модернізація економіки і здійснення структурних реформ.
"Без серйозного збільшення внутрішнього боргу нам не вдасться здійснити модернізацію країни. Якщо сьогодні співвідношення сукупного державного боргу до ВВП становить приблизно 25%, то ми сміливо можемо в два, а то і в три рази збільшити цей показник. Інше питання - ефективне використання цих коштів", - відзначив він.
Голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк вважає, що останній транш МВФ позитивного ефекту на Україну може і не надати.
"Чи треба Україні одержувати черговий транш кредиту? Щоб відповісти на це запитання, давайте спочатку збагнемо, а чи усунуто причину виникнення кризи? Причина - це те, що в нас за 18 років незалежності ніяких структурних змін в економіці не відбулося. Якщо 50% валютної виручки дотепер дає металургійний комплекс, то про що ми говоримо?.. Тому, на мій погляд, останній транш МВФ навіть шкідливий. Бо ми як громадяни нашої країни так і не зрозуміємо, що жити потрібно трохи інакше. І так ніколи і не розпочнемо реформи", - підкреслив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас