Ющенко ветував введення Радою на період кризи мораторію на підвищення цін на ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ветував введення Радою на період кризи мораторію на підвищення цін на ліки

Казна та Політика
282
Президент України Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення" для повторного розгляду Верховною Радою України.
Про це повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату глави держави.
Пропозиції Президента України під час розгляду закону на пленарному засіданні ВР перший представлятиме заступник глави Секретаріату президента України - представник Президента України в Кабінеті міністрів України Олександр Шлапак.
Нагадаємо, ухваленим парламентом 20 листопада ц.р. законом пропонувалося на період фінансової кризи, до встановлення розміру мінімальної заробітної плати і пенсій на рівні прожиткового мінімуму, до погашення заборгованості з виплат заробітної плати, стипендій і грошового забезпечення студентів, курсантів і учнів ввести мораторій на підвищення цін на всі види лікарських засобів і виробів медичного призначення.
Відповідно до пропозицій, лікарські засоби і вироби медичного призначення реалізовувалися б за цінами, встановленими державою. До введення державної реєстрації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення вони реалізовувалися б за цінами, які склалися станом на 1 липня 2008 р.
На думку Ющенка, ринок ліків в Україні безпосередньо пов'язаний з імпортом зазначених товарів, а відповідно, і курсовими різницями. "Це ніяк не враховано при впровадженні законом порядку, за яким реалізація лікарських засобів і виробів медичного призначення має здійснюватися за цінами, які склалися станом на 1 липня 2008 р. Тим часом, станом на 1 липня 2008 р. курс долара складав 4,85 грн./дол., а на кінець жовтня 2009 р. - 8 грн./дол., тобто вартість вказаної іноземної валюти зросла на 65%", - відзначає глава держави. Він підкреслює, що реалізація лікарських засобів і виробів медичного призначення суб'єктами господарювання за цінами, які склалися станом на 1 липня 2008 р. призведе до втрати обігових коштів підприємств, скорочення обсягів і асортименту виробництва ліків і виробів медичного призначення, а отже - до дефіциту вітчизняних та іноземних лікарських засобів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас