Політичний турист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Політичний турист

Казна та Політика
414
В найближчу неділю Віктор Ющенко відправиться з дводенним офіційним візитом до Об'єднаних Арабських Еміратів. Опоненти глави держави називають цю поїздку політичним туризмом і не бачать в ній жодного економічного сенсу.
Актуальність поїздки в Абу-Дабі в оточенні президента пов'язують з необхідністю активізації політичного діалогу, розвитком торговельно-економічної, інвестиційної співпраці і реалізації проектів у сфері сільського господарства.
Категоричний в оцінці сенсу візиту член комітету Ради із закордонних справ Тарас Чорновіл. Він вважає, що візит Ющенка до Еміратів можна розцінювати як "політичний туризм". "Візити президента, особливо в статусі кульгавої качки, коли питання його відходу з влади вже фактично вирішене і це лише питання часу, не можуть мати наслідків. Це швидше самолюбування людини, яка думає, що вона на щось впливає, і бажання поїздити по світу і зібрати компліменти, не більше цього. Це фактично туристична поїздка з красивим проїздом центральними вулицями Абу-Дабі", - зазначив парламентар. За словами Чорновола, українські візити до ОАЕ можуть мати певний сенс, коли "туди їдуть окремі урядовці домовлятися про щось абсолютно конкретне".
Член комітету Ради із закордонних справ Євген Добряк (БЮТ) вважає, що доцільнішим для президента було б "відвідати за одну поїздку декілька арабських держав, що представляють геополітичний і перш за все геоекономічний інтерес для України, - Саудівську Аравію, Оман, Катар та ОАЕ". За словами Добряка, в ході візиту до Абу-Дабі президент, швидше за все, порушить питання спільного видобутку нафти і перспектив збільшення надходжень арабських інвестицій до України: у пов'язані з Євро-2012 інфраструктурні проекти будівництва автобанів, модернізації аеропортів, спортивної, комерційної і готельної нерухомості.
Раніше "ЭИ" писали, що за підсумками переговорів української сторони з керівництвом компаній DAS Holding, Manazel і East&West в липні 2008 р. уряд Еміратів заявив про готовність інвестувати близько $500 млн. в проекти до Євро-2012. Були проведені зустрічі з керівництвом ВАТ "Укртелеком" (участь в приватизації компанії), GV Group (можливість участі в українському девелоперському проекті "Європа Ситі" з капіталізацією в $5 млрд.), а також з керівництвом держкомпанії "ТАСКО-експорт" (питання промислової, аерокосмічної галузі і таке ін.).
В свою чергу, реалізація угод між НАК "Нафтогаз України", українско-еміратським СП Naftogaz Middle East і урядом емірату Фуджейра (ОАЕ) про розділ продукції і розвідувальні роботи з пошуку нафти і газу залишається під питанням. З вини української сторони терміни виконання контракту були зірвані. У зв'язку з цим в 2008 р. керівництво Фуджейрі в ультимативній формі заявило про необхідність виконання українцями їх зобов'язань. У червні 2008 р. сторони домовилися про продовження співпраці. У серпні "Нафтогаз" провів тендер і визначив субпідрядника з буріння. Ним стала компанія Ali & Sons Oilfield Supplies & Services Company. Роботи планували почати в січні-лютому 2009 р.
"В Еміратах всі хочуть працювати, але не з нашою вдачею це робити. При нинішній організації роботи і ефективності виконання зобов'язань шансів для України не так багато", - сказав президент Q-club Олександр Тодійчук. За його словами, продуктивнішою для України і ОАЕ могла б стати співпраця в агропромі. "ОАЕ приділяють все більше уваги продовольчим проектам і програмам", - резюмує експерт.
За інформацією "ЭИ", в разі офіційного звернення арабської сторони з цього приводу, Київ може надати в довгострокову оренду еміратським компаніям сільгоспугіддя. Арабська сторона може отримати в довгострокову оренду більше 1 млн. га. "В наших країн багато нереалізованих резервів. Двосторонній політичний діалог не підтримується на належному рівні, не виробляються підходи до посилення співпраці між Україною і ОАЕ", - говорить колишній міністр закордонних справ Анатолій Зленко.
Дипломат зазначив, що на сьогоднішній день між країнами укладено мало міжурядових угод (зокрема, "Угода про економічне і торговельно-технічне співробітництво", "Про сприяння і взаємний захист інвестицій" і "Угода про уникнення подвійного оподаткування"). Зленко підкреслив, що в підвішеному стані знаходиться міжурядова комісія з питань торговельно-економічної і технічної співпраці.
Зазначимо, що 15-19 листопада в Дубаї відбудеться найбільше авіашоу світу - Dubai Airshow 2009. Нашу країну представлять Державний авіабудівний концерн "АНТК ім. О.К. Антонова" і ВАТ "Мотор Січ". Планується, що Віктор Ющенко відвідає шоу.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас