Вимушена демобілізація — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вимушена демобілізація

Казна та Політика
919
На наступному тижні Радбез знов розгляне проблеми фінансування Збройних сил. У самому міністерстві і політичних колах практичних результатів від рішення РНБО не чекають - швидше за все, Радбез доручить виділити військовим додаткові кошти, а Кабмін відмовиться збільшувати для цього дефіцит держбюджету.
Під час зустрічі Віктора Ющенка з в.о. глави Міноборони Валерієм Іващенком глава держави докоряв Юлії Тимошенко в тому, що кошти бюджету не доходять до української армії - навіть при його виконанні, за словами прем'єра, на 102% щомісячно. Віктор Ющенко доручив в.о. міністра за три дні сформувати пропозиції для Кабміну із нормального функціонування Збройних сил. А від прем'єра глава держави зажадав протягом двох днів забезпечити фінансування армії в обсягах, передбачених в держбюджеті-2009, і до 15 листопада виділити кошти Збройним силам. За його словами, в іншому випадку в армії почнуться безповоротні процеси.
"Із 12,8 млрд. грн., які передбачені бюджетом на фінансування армії в 2009 р., за 10 місяців виділено лише 7,3 млрд. грн..",- заявив президент, додавши, що цього року з армії через недофінансування пішли майже 2 тис. контрактників і 300 офіцерів. Втім, підраховуючи бюджет Міноборони, глава держави вже півроку не вносить до парламенту подання на призначення керівника оборонного відомства. Тим часом колишній глава відомства Юрій Єхануров, звільнений за результатами перевірки, яку провело КРУ, через суд добивається визнання звинувачень на його адресу необґрунтованими. Після відповідного рішення суду, як заявила глава Секретаріату президента Віра Ульянченко, Віктор Ющенко знов запропонує Юрія Єханурова на посаду міністра оборони.
Зазначимо, що 22 жовтня Верховна Рада внесла зміни до держбюджету-2009, збільшивши його дефіцит на 1,3%. Зокрема, парламент збільшив фінансування деяких програм Міноборони. За місяць до цього голосування Кабмін постановою від 23 вересня виділив 227,9 млн. грн. на функціонування Збройних сил в 2009 р. Цією ж постановою уряд перерозподілив 46,9 млрд. грн. із стабілізаційного фонду, які були призначені на закупівлю і модернізацію озброєнь, військової і спеціальної техніки з державного оборонного замовлення у вітчизняних виробників, і направило їх на забезпечення речовим майном військовослужбовців і задоволення інших невідкладних потреб армії.
Втім, військові не встигнуть освоїти виділені Верховною Радою гроші цього року, - ці кошти перейдуть на наступний бюджетний період.
Глава парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко запропонував Раді визначитися з чисельністю Збройних сил на 2009-2010 рр., відзначивши, що Віктор Ющенко свій проект закону відкликав. Виходячи із чисельності військових, за словами Гриценка, має розраховуватись і бюджетне фінансування армії.
Народний депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук, який є членом комітету Ради з нацбезпеки і оборони, вважає, що президент відповідальний за критичний стан справ в армії так само, як і уряд. "У серпні 2008 р. президент збирав РНБО з питань, що стосуються армії, але його указ, що вводить в дію рішення Радбезу, вийшов лише в січні 2009 р. Ще одне засідання з цієї проблематики глава держави провів в березні, а відповідний президентський указ з'явився лише в липні ц.р.", - зазначив депутат. Кабмін, додав він, ніяк не відреагував ні на перший, ні на другий президентські укази.
Директор Центру армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак зазначає, що в 2009 р. фінансування армії знаходиться на найнижчому рівні за всі роки незалежності. За словами експерта, у президента і прем'єра абсолютно різні підходи до забезпечення обороноздатності країни, причому обидва ці підходу гідні критики. "Віктор Ющенко підписав закон про держбюджет-2009. Цей документ свідомо неприйнятний для Міноборони. А торік він зобов'язав Кабмін виділити 7,5 млрд. грн. для оборонного відомства, але не наполіг на реалізації свого указу", - сказав Бадрак. В той же час, на думку Юлії Тимошенко, говорить експерт, армія ніколи не входила в систему важелів політичного впливу, а відповідно не викликала у неї особливого інтересу. У нинішньому році, наприклад, витрати на МВС перевищують фінансування армії.
Валентин Бадрак вважає, що матеріальне становище оборонного відомства має шанс покращитись лише після президентських виборів, якщо команда майбутнього президента володітиме адекватним баченням шляхів реформування Збройних сил.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас