НБУ заборонив банкам змінювати курс валют протягом робочого дня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ заборонив банкам змінювати курс валют протягом робочого дня

Валюта
3218
Національний банк України заборонив банкам (фінансовим установам) змінювати значення курсу купівлі і продажу іноземних валют протягом операційного (робочого) дня.
Відповідний пункт міститься в постанові НБУ від 9 вересня 2009 р. №538 "Про затвердження змін до Інструкції про порядок організації і здійснення валютно-обмінних операцій на території України", текст якої має в своєму розпорядженні РБК-Україна.
Постанову зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 листопада 2009 р. за №1045/17061 і вона набуде чинності з 20 листопада 2009 р.
В документі також зазначається, що голова правління банку (фінансової установи) до початку робочого дня встановлює єдиний курс купівлі і продажу іноземних валют за гривні згідно із наказом (розпорядженням) банку. Інші керівники не мають права встановлювати курси купівлі і продажу іноземних валют за гривні.
Крім того, Національний банк України закріпив за собою право встановлювати граничні розміри маржі з операцій на готівковому валютному ринку. Згідно із документом, комісійна винагорода за здійснення операцій купівлі-продажу дорожніх чеків, конвертації готівкової іноземної валюти, прийняття на інкасо банкнот іноземних держав та іменних чеків стягуються виключно в гривнях. Забороняється стягнення комісійної винагороди за здійснення операцій купівлі-продажу іноземних валют за гривні.
В постанові також наголошується, що банки здійснюють валютно-обмінні операції з монетами за рішенням банку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас