Fitch знизило рейтинг України з B до B-, прогноз "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило рейтинг України з B до B-, прогноз "негативний"

Казна та Політика
1096
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в місцевій та іноземній валюті з B до B-. Прогноз рейтингу - "негативний", повідомляється в поширеному сьогодні прес-релізі агентства. Межовий рейтинг країни був також знижений з B до B-, короткостроковий РДЕ підтверджений на рівні B.
"Нещодавнє прийняття парламентом закону, що не відповідає коштам, котрі є в країни, про мінімальний розмір заробітної плати і пенсій, який, згідно з МВФ, може додати 7% від ВВП до дефіциту бюджету на 2010 р., фактично привело до невиконання умов програми МВФ для України та істотно збільшило ризики для бюджетного фінансування, макроекономічної стабільності і кредитоспроможності", - зазначає директор аналітичної групи Fitch із суверенних рейтингів Девід Хеслам.
В останні два тижні парламент України ухвалив новий закон, що збільшує мінімальний розмір заробітної плати і пенсій, і президент Віктор Ющенко відмовився накласти на закон вето, як того просив МВФ. Крім того, уряд подав до парламенту проект бюджету на 2010 р. з дефіцитом 8% ВВП. При цьому, згідно із зобов'язаннями за програмою МВФ, дефіцит бюджету повинен складати 4% (з врахуванням операційного дефіциту енергетичної компанії НАК, що знаходиться в державній власності, "Нафтогаз України" (рейтинг "CCC"/прогноз "негативний"). Крім того, уряд фактично відійшов від зобов'язання, узятого на момент другої перевірки виконання умов програми МВФ в липні 2009 р., щодо підвищення роздрібних тарифів на газ, внаслідок чого, за прогнозами Fitch, дефіцит в 2009 р. може досягти близько 8,5% ВВП (11% включаючи "Нафтогаз") порівняно з цільовим рівнем 6% ВВП (8,6% включаючи "Нафтогаз").
"7 листопада ц.р. директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що, якщо влада України не змінить політику, що проводиться, програма МВФ може бути припинена до закінчення президентських виборів в січні. На зустрічі, що відбулася 10 листопада ц.р. між провідними особами, що відповідають за ухвалення політичних рішень, з уряду, Національного банку України (НБУ) і Секретаріату президента домовленість про зміну політики, схоже, не була досягнута. Хоча не можна виключати, що така зміна станеться - прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вчора сказала, що вона сподівається, що суди оскаржать закон - це не є базовим сценарієм. Крім того, політична динаміка вказує на те, що перерва в кредитуванні від МВФ може затягнутися, особливо в разі другого раунду президентських виборів в лютому, а потім, можливо, парламентських виборів і затримки, викликаної формуванням нового уряду", - говориться в повідомленні агентства.
Помітне підвищення бюджетного дефіциту і втрата основного джерела фінансування при призупиненні траншу МВФ на суму 4 млрд дол., який мали надати 15 листопада, залишає Україну з істотним розривом бюджетного фінансування. Ймовірно, що покривати дефіцит за рахунок запозичень на внутрішньому або міжнародному ринку буде складно і дорого для України. Тому Fitch вважає, що є підвищений ризик, що Україна може в значнішій мірі вдатися до монетарного фінансування (за рахунок надання НБУ ліквідності банкам), тобто фактично до друкування грошей. Це, у свою чергу, може підірвати крихку довіру до валютної і банківської системи, і призвести до швидкої втрати валютних резервів. В корені проблеми лежить непослідовна макроекономічна політика України, оскільки уряд має намір захищати валютний курс, при цьому не вдаючись до необхідного посилювання податково-бюджетної політики, за відсутності адекватних джерел немонетарного фінансування.
Політична динаміка вказує на те, що політика, що проводиться, може не вийти на стабільну траєкторію до того, як відбудеться ще один виток фінансової нестабільності. Подальше різке зниження курсу гривні підсилило б тиск на банківську систему, України. Показник проблемних кредитів досяг 30% на кінець червня 2009 р. (згідно з даними МВФ), на що мало істотний вплив скорочення ВВП на 18% в II кв. 2009 р. (відносно того ж періоду попереднього року) і зниження курсу гривні майже на 60% з вересня 2008 р. (що вплинуло на тих 54% кредитів, які номіновані в іноземній валюті).
Не дивлячись на перераховані труднощі, кредитоспроможність України підтримується низьким рівнем погашень з державного боргу. Україна виробила виплати із суверенних облігацій на суму 1,2 млрд дол., терміни погашення з яких надходили в серпні і вересні 2009 р., продемонструвавши готовність платити. Тепер в України є пауза в погашенні єврооблігацій до облігацій в єнах на суму близько 0,4 млрд дол., термін з яких спливає в грудні 2010 р., і облігацій на суму 0,6 млрд дол., термін з яких спливає в березні 2011 р. Валові валютні резерви становлять 28 млрд дол. Глобальні перспективи, що покращуються, нададуть певну підтримку експортним галузям України. Поки показники пролонгації по зовнішньому боргу приватного сектора є відносно високими і перевищують 80%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас