Оніщук: Держслужбовці з 2010 р. будуть зобов'язані декларувати свої прибутки і витрати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оніщук: Держслужбовці з 2010 р. будуть зобов'язані декларувати свої прибутки і витрати

Казна та Політика
1003
Державні службовці, а також посадові особи місцевих органів влади з 2010 р. повинні будуть декларувати не лише своє майно, але і свої доходи і витрати.
Про це на прес-конференції заявив міністр юстиції України Микола Оніщук.
Цю норму регламентує низка законів, прийнятих 11 червня 2009 р., зокрема ЗУ "Про принципи і запобігання протидії корупції", ЗУ "Про відповідальність юридичних осіб за здійснення корупційних правопорушень" і ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно відповідальності за корупційні правопорушення". Всі вони набудуть чинності з 1 січня наступного року.
За словами Оніщука, держслужбовці повинні будуть декларувати не лише свої доходи, але і витрати. Крім того, закон зобов'язав нотаріусів повідомляти уповноважені органи про майнові операції держслужбовців і прирівняних до них осіб. В разі, якщо майнові операції держслужбовців не відповідатимуть задекларованим доходам, нотаріуси повинні доповісти про це силовим структурам. І вже ті, у свою чергу, виявлятимуть джерела доходів держслужбовців і прирівняних до них осіб.
Сьогодні держслужбовці зобов'язані подавати лише декларацію про майновий стан і доходи за попередній рік.
Нагадаємо, згідно із прийнятим парламентом 11 червня 2009 р законом "Про принципи і запобігання протидії корупції", людина, яка претендує на посаду в держорганах, або яка там працює, подає відомості про доходи, цінні папери, нерухомість, рухоме майно і вклади в банках - своїх і близьких родичів. Чиновники також зобов'язані представляти інформацію про зобов'язання фінансового характеру, у тому числі і за кордоном.
Крім цього, держслужбовець повинен в місячний термін письмово повідомити в орган державної податкової служби за місцем проживання про відкриття валютного рахунку в банку-нерезиденті з вказівкою номера рахунку і місцезнаходження банку.
У випадку ненадання або вказівки недостовірних відомостей особа не може бути призначена на відповідну посаду, а якщо вона вже прийнята на роботу, то має бути звільнена.
За корупційні правопорушення загрожує кримінальна, адміністративна, цивільно-правова або дисциплінарна відповідальність.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас