Світовий банк прогнозує зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк прогнозує зростання

Казна та Політика
476
Після падіння на 2,9% в нинішньому році, глобальна економіка зросте на 2% в 2010 р. і на 3,2% - в 2011 р. Такі прогнози озвучив президент Світового банку Роберт Зеллік, зазначивши, що вони не збудуться через безробіття в США і "бульбашки" в Азії.
Як будь-який нормальний "дворукий" економіст, глава СБ Роберт Зеллік, оцінюючи перспективи економіки, говорить, що вона може або зрости, або ні. А все керівництво Світового банку дивиться в найближче майбутнє "зі спокійним оптимізмом". "Хороші новини полягають в тому, що фінансовим ринкам вдалось зупинити падіння економіки і принести відчуття відновлення. Переважають очікування уповільненого процесу відновлення", - повідомив глава СБ.
За словами Роберта Зелліка, споживчі витрати США, які були головним двигуном економічного зростання в недавньому минулому, навряд чи зростуть навіть після закінчення кризи. Замість них тягнути світовий ВВП вгору будуть азійські країни, котрі розвиваються, такі як Китай та Індія.
За прогнозами Світового банку, зростання економіки країн Східної Азії становитиме 6,7% в нинішньому році і прискориться до 7,8% в 2010 р. Цей регіон став головним джерелом хороших новин, котрі вселяють оптимізм в експертів. Вчора Китай повідомив про зафіксоване минулого місяця 16,1% зростання промислового виробництва, а японські машинобудівники - про 10,5% збільшення портфеля замовлень в жовтні в порівнянні з вереснем.
Зеллік зазначив, що відчуває "відносний спокій" за перспективи зростання глобального ВВП в 2010 р. Проте такі чинники, як безробіття, слабкий споживчий попит, роздуті бульбашки на азійських фондових ринках і протекціонізм, все ще загрожують економіці і можуть призвести до другої хвилі кризи.
Наприклад, застерігає пан Зеллік, якщо безробіття в США (у жовтні його рівень досяг 26-річного максимуму 10,2%) залишиться високим, на фінансовий сектор може накрити свіжа хвиля споживчих і іпотечних дефолтів.
"Прогноз Світового банку про 2% зростання глобальної економіки в 2010 р. виглядає сповна логічним. Оптимізм викликаний, швидше за все, поліпшенням фінансових умов і позитивним ефектом від урядових програм стимулювання економіки. Проте ці програми поступово згортатимуться, і не факт, що монетарна політика довго підтримуватиме експансіоністський характер. Хоча ті держави, економіка яких більшою мірою орієнтована на внутрішній ринок, як, наприклад, Індія, Бразилія, країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону, за винятком Японії, внесуть значний вклад до зростання світової економіки", - повідомила директор аналітичного департаменту фінансової компанії TELETRADE Оксана Курінна.
"Що стосується України, то тут ситуація куди гірша. Прогнозувати щось до виборів - справа невдячна. Якщо ж виходити з того, що є на даний момент, то падіння ВВП на 15% виглядає сповна реальним", - додала Курінна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас