"Ъ": Міноборони отримає 2,5 млрд грн. за звільнення частот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Міноборони отримає 2,5 млрд грн. за звільнення частот

579
Основною умовою звільнення Міноборони частот під 3G було отримання 2,5 млрд грн. на модернізацію устаткування, тоді як оператори погоджувалися тільки на 600 млн грн. У вересні Кабмін вирішив провести конверсію без виділення Міноборони компенсації, але це рішення заблокував указом президент Віктор Ющенко, вважаючи, що воно зашкодить обороноздатності країни. Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) підготувала для Кабміну нову постанову, що передбачає направити на потреби Міноборони 30% коштів, виручених від продажу ліцензій. Проте військові проігнорували цю пропозицію.
На засіданні Кабінету міністрів був ухвалений новий порядок конверсії частот в діапазоні 2 ГГц, призначених для надання послуг мобільного зв'язку 3G, повідомив глава НКРЗ Сергій Колобов. За його словами, остаточний варіант розпорядження уряду передбачає виконання умов Міноборони, що вимагало на фінансування вивільнення частот 2,5 млрд грн.
"Міноборони отримає необхідну суму протягом 2010-2014 років. Частина грошей буде направлена міністерству із коштів, виручених від продажу ліцензій, частина - в рамках програм переозброєння, на які в бюджеті повинно бути передбачено фінансування", - пояснив пан Колобов.
Скільки саме виділить на конверсію держава, а скільки - оператори, в НКРЗ поки не знають. Як заявив "Інтерфаксу" член комісії Володимир Олійник, тільки в 2010 році Міноборони має отримати за новими умовами близько 900 млн грн. Затверджений вчора порядок конверсії запропонував в.о. міністра оборони Валерій Іващенко, стверджують в НКРЗ. Отримати коментарі в Міноборони вчора не вдалося. "Це компромісне рішення, тому що Міноборони хотіло всі 2,5 млрд грн. отримати від операторів", - відзначив Сергій Колобов.
Перший конкурс з видачі ліцензій на надання послуг мобільного зв'язку 3G в стандарті UMTS мав відбутися 27 листопада. НКРЗ заздалегідь визначила, що стартова вартість ліцензії складе 500 млн грн., а частотний діапазон 100 МГц, що виділяється під 3G, буде розділений на чотири рівноцінні ліцензії. Заявки на участь в конкурсі встигли подати компанії "Київстар", "МТС-Україна" і "Астеліт" (ТМ life:)).
Оператори поки стримано коментують рішення уряду. В "Астеліті", "МТС-Україна" і "Київстарі" заявили, що зможуть прокоментувати ухвалений Кабміном документ після отримання нових умов від НКРЗ.
"Наша позиція незмінна: конкурс має проводитися прозоро, а його умови - бути зрозумілими і прийнятними для претендентів", - відзначила прес-секретар "МТС-Україна" Вікторія Рубан. Сергій Колобов повідомив, що доля майбутнього конкурсу буде вирішена на сьогоднішньому засіданні НКРЗ: "Нам ще потрібно дізнатися, що конкретно міститься в затвердженому урядом документі".
Втім, поки неясна позиція президента щодо нового порядку конверсії 3G-частот. "Проблема з попереднім рішенням була в тому, що його не погодили із зацікавленими сторонами, зокрема з президентом, що відповідає за сферу оборони країни", - сказав аналітик GFK Ukraine Гліб Вишлінський.
Олена Сініцина
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас