Мінфін України 3 грудня проведе черговий відбір первинних дилерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін України 3 грудня проведе черговий відбір первинних дилерів

Фондовий ринок
225
Міністерство фінансів України 3 грудня проведе третій конкурс з відбору первинних дилерів на ринку облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).
Як говориться в повідомленні Мінфіну в середу, заявки на нього можуть подавати до середини дня 1 грудня.
Як і раніше, отримати статус первинного дилера можуть лише банки із статутним капіталом не менше EUR10 млн, загальний обсяг торгівлі яких облігаціями держпозики з початку 2005 року перевищив 1 млрд грн.
Як повідомлялося, Мінфін в липні завершив підготовчу нормотворчу роботу з відбору первинних дилерів. Зокрема, він створив комісію з відбору і оцінки функціонування первинних дилерів на чолі із заступником міністра фінансів Андрієм Кравцем, а також затвердив зразковий договір про співпрацю на ринку державних цінних паперів. Згідно із ним, дилер бере на себе зобов'язання щоденно котирувати на фондових біржах, подавати конкурентні заявки на покупку при їх розміщенні і забезпечувати покупку ОВДП в обсязі не менше 3% загального обсягу їх розміщення впродовж півріччя.
В свою чергу, Мінфін зобов'язався задовольняти при проведенні розміщення ОВДП виключно заявки дилерів з моменту укладення договорів про співпрацю з шістьма первинними дилерами і враховувати їх пропозиції при складанні графіків розміщень.
Ще раніше Мінфін затвердив порядок відбору і функціонування первинних дилерів. Згідно із ним, після досягнення кількості дилерів шести, подальший відбір проходить щокварталу, 12 - разів на півроку.
На першому конкурсі в серпні міністерство відібрало п'ять дилерів: ІНГ Банк Україна, Ощадбанк, Укрсиббанк, Райффайзенбанк Аваль і Укргазбанк, на другому, у вересні, ще чотири: Родовід Банк, ОТП Банк, УніКредит Банк та Ерсте Банк.
Кількість первинних дилерів досягло дев'яти, що дозволяє запустити нову систему первинних аукціонів, що передбачає задоволення заявок лише первинних дилерів, проте доки до аукціонів допускаються всі банки.
Держбюджет передбачає продаж ОВДП в поточному році на 26 млрд грн. (без врахування випуску держоблігацій в рамках схем капіталізації державних та інших комерційних банків). З початку року Мінфін отримав від їх розміщення 16,2 млрд грн..
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас