Як зберегти гроші на карті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зберегти гроші на карті

Фінтех і Картки
2379
Пластикові картки міцно увійшли в життя українців. Але мало хто знає, що, незважаючи на зручності пластика, будь-які платежі за допомогою картки ризиковані. Хоча, звичайно, десь ризики нижчі, десь вищі, пише "Сегодня".
"Ризики при знятті готівки в банкоматах і розрахунках в магазинах досить низькі, а при розрахунках карткою в ресторанах і Інтернеті "одні з найвищих" - сказав начальник відділу платіжних карток управління обслуговування фізосіб банку "Хрещатик" Мар'яна Зарембо.
Небезпека закладів громадського харчування
Річ у тім, що в магазинах і банкоматах ви хоч якось контролюєте процес оплати, а в ресторані - ні. Адже для оплати рахунку в українських ресторанах картку відносять в невідомому напрямі. За кулісами громадського харчування його співробітники можуть списати з картки суму більшу, ніж вказана в рахунку ресторану, і навіть скопіювати інформацію з картки. В останньому випадку шахраї можуть використовувати реквізити картки для оплати товарів в Інтернеті або за допомогою дубліката картки платити ним по всьому світу!
Закон і реальність
В цивілізованих країнах такого шахрайства майже немає, бо в ресторанах для оплати рахунку карткою часто приносять мобільний термінал за столик клієнта. В Україні має бути так само. Наприклад, в п. 3.21 Положень НБУ про порядок випуску платіжних карток і проведення операцій з їх застосуванням сказано, що "операції з використанням платіжних карток торговець мусить проводити тільки у присутності її власника". Але для громадського харчування неначе закон не писаний! А все тому, що банкіри і ресторатори не хочуть витрачатися на купівлю нових мобільних терміналів. Звичайний термінал нині коштує $400-500, а мобільний - $900-1000. Бізнесмени свої гроші економлять, а ми в цей час свої втрачаємо.
Самозахист
Захистити нас міг би НБУ та уряд, зобов'язавши рестораторів мати мобільні термінали! Але поки таких ініціатив немає, потрібно сподіватися на себе. "Якщо вам потрібно сплатити рахунок в ресторані, спершу поцікавтеся у офіціанта можливістю принести термінал за ваш столик. Якщо такої можливості немає, скажіть, що хочете бути присутнім при проведенні операції. Вас проведуть до терміналу, щоб ви могли переконатися, що все гаразд. Хоча, будьте готові, що можуть і відмовити", - сказав директор Української міжбанківської асоціації учасників платіжних систем ЕМА Олександр Карпов. Якщо ви на зустрічі або побаченні і бігати до терміналу незручно або вам відмовили в можливості простежити за карткою у момент проведення операції, обов'язково перевірте правильність суми на чеку з терміналу і збережіть його. А потім перевірте, не відкладаючи це в довгий ящик, скільки грошей було списано з картки і чи не було зайвих операцій. Якщо ви не підключені до інтернет- або SMS-банкінгу (ви можете зайти на сайт банку або після операції вам прийде повідомлення), подзвоніть у службу підтримки вашого банку.
Правила безпечних розрахунків
Не пишіть PIN-код на картці!
Підпишіться на послугу sms-банкінг - і банк присилатиме повідомлення про кожну операцію по картці. Так ви зможете легко стежити за станом рахунку і вчасно звернутися в банк, якщо з картки без вашого відома списуються гроші.
Щомісяця перевіряйте виписку по рахунку. Її можна взяти у відділенні банку або звернутися в банк, щоб вам присилали її по електронній або звичайній пошті.
Якщо ви користуєтеся Інтернетом, підключіться до інтернет-банкінгу - так ви зможете щодня контролювати кошти на своїх рахунках.
Зберігайте всі чеки по операціях, навіть якщо оплата карткою або зняття готівки не вдалися. Так буде легко довести банку свою правоту, якщо по картці були шахрайські або помилкові операції.
Запишіть номер служби підтримки свого банку в мобільний телефон і передзвоніть в банк, якщо у вас виникли будь-які сумніви в збереженні грошей на картковому рахунку.
В магазині
Наполягайте, щоб операцію проводили при вас, і не випускайте картку із виду.
Звіряйте суму, яку списують з картки (по чеку терміналу) з реальною вартістю покупки (по чеку магазина). Якщо в чеках побачите розбіжності, вимагайте від касира або адміністратора скасування операції (технічно це можливо).
Якщо операція по картці з якоїсь причини не пройшла, дочекайтеся чека, який підтвердить, що операції не було (його мусять вам віддати), і тільки потім повторюйте оплату.
В банкоматі
Перед зняттям готівки постарайтеся на око визначити, чи немає на банкоматі (на отворі, куди вставляється картка, і клавіатурі) якихось накладок або зайвих елементів (додаткових ламп, "кишеньок" для рекламних буклетів і так далі). У них зазвичай шахраї ховають свою техніку, за допомогою якої копіюють картки і підглядають PIN-коди. Якщо щось викликає у вас підозру, краще перестрахуватися й піти до іншого банкомату.
Користуйтесь "залізними касирами", які є біля відділень або безпосередньо у відділеннях банків. Там менше шансів зіткнутися з шахрайськими наворотами, бо ці банкомати перебувають під наглядом охорони банку.
Коли вводите PIN-код, прикривайте клавіатуру вільною рукою.
Якщо банкомат проковтнув вашу картку і не віддає, не відходячи від нього, передзвоніть в свій банк і повідомите про те, що трапилося. Банк, швидше за все, заблокує вашу картку і випустить нову.
В Інтернеті
Якщо ви не плануєте платити в Інтернеті, зверніться в банк з проханням заблокувати інтернет-платежі.
Для розрахунків в Інтернеті краще використовувати спеціальні картки тільки для онлайн-розрахунків. Вони є у більшості крупних банків. Такі картки легко блокувати і розблоковувати, якщо буде в цьому потреба.
Оплачуйте товари і послуги карткою тільки на відомих сайтах.
Не вводьте дані з картки, якщо вам присилають запити або анкети нібито для перевірки картки або підтвердження, що саме ви є її власником.
Якщо ви сплатили щось через Інтернет, роздрукуйте підтвердження оплати, щоб там було видно адресу сайту і реквізити вашого замовлення - адресу доставки, ім'я покупця.
З картки зникли гроші
Ризик. Не залишайте офіціанта наодинці з карткою
"Був з друзями в ресторані. Випили, звичайно. Сплатив рахунок карткою. Наступного дня хотів зняти гроші в банкоматі, але грошей на рахунку виявилося менше, ніж чекав", - розповів свою передісторію знайомства з ресторанним шахрайством киянин Юрій. Запідозрити ресторан в обмані дав можливість дзвінок в банк. Виявилось, що в закладі громадського харчування з картки Юрія гроші списали двічі: спочатку по його рахунку, а потім ще раз, але меншу суму. В принципі те, що дві операції були проведені підряд в одному місці, може насторожити банк.
"При підозрілих операціях ми передзвонюємо клієнтові й уточнюємо, чи здійснював він їх. Якщо ні, ми відразу ж блокуємо картку", - розповів "Сегодня" директор департаменту платіжних карток банку "Фінанси і Кредит" Володимир Лосєв. Але, як бачимо, у випадку з Юрієм, його банк не відстежив те, що в одному місці було проведено дві підряд операції. Тому наша порада: після оплати карткою рахунку в ресторані передзвоніть в банк. Якщо там вам повідомлять, що списано більше, ніж потрібно, просіть банк заблокувати картку. А вкрадені гроші можна повернути за допомогою процедури опротестовування операцій по картках, що існує у всіх банках, .
Щоб оскаржити шахрайську або помилкову операцію, потрібно написати заяву в банк. У заяві потрібно викласти суть претензії, пояснити, що списання грошей сталося без вашої участі і ви згоди на нього не давали, і попросити банк провести розслідування, і повернути незаконно списані гроші на ваш рахунок. До заяви потрібно додати документи, які підтверджують, що ви не могли зробити операцію або не давали на неї добро. Якщо у вас з ресторану залишився рахунок або чек з терміналу, докладіть їх копії. Хоча в процесі розгляду вашого протесту банк проситиме у ресторану (точніше, банку, що його обслуговує) копії чеків по проведених операціях. Якщо чеків не буде або підписи на них не відповідатимуть оригіналу вашого підпису, то гроші, швидше за все, повернуть. Інакше банк запідозрить вас в шахрайстві і оштрафує на 50-200 грн. за неправомірне опротестовування.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас