Die Presse: Україна незабаром прогавить кредит МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Die Presse: Україна незабаром прогавить кредит МВФ

Казна та Політика
551
“Політики в Україні напередодні виборів щедро роздають гроші, яких немає в бюджеті. В Міжнародного валютного фонду терпець лопається, і Україна навряд чи найближчим часом отримає черговий транш стабілізаційної позики”, - пише австрійська Die Presse в статті “Україна ось-ось прогавить кредит МВФ”.
Як пише видання, врятуватися рік тому від дефолту Україні вдалось лише завдяки екстреному кредиту. Впродовж декількох тижнів Міжнародний валютний фонд виділив тоді колишній радянській республіці допомогу у розмірі 16,4 мільярдів доларів (11,1 мільярда євро). За 12 місяців, що минули, Україна отримала з них 7,2 мільярда євро.
Значна частина коштів пішла на підтримку фінансової системи. На середину листопада призначена виплата наступного траншу " 2,6 мільярда доларів, які країні терміново потрібні аби приборкати свій нестримний дефіцит бюджету. Проте над виплатою все ясніше вимальовувався знак питання, тому що перед президентськими виборами в січні політики в гігантських масштабах розподіляють гроші, яких у них немає.
Крім того, зазначає Die Presse, Вашингтон прив'язав переказ коштів до суворих умов. Так, потрібно було фундаментально реформувати фінансовий сектор та енергетику. Пенсійний вік потрібно було підвищити. Пенсії, зарплати і соціальні витрати повинні були б збільшуватися мінімально. Але поза фінансовим сектором реформи проводяться дуже повільно. Уряд, президент і опозиція в Києві роками не можуть помиритися. Останній епізод цієї ворожнечі стався недавно в парламенті. Був ухвалений закон про підвищення мінімальних зарплат і пенсій на 20%, представлений найбільшою опозиційною партією.
Як пише газета, цей закон є каменем спотикання в переговорах з МВФ. Підвищення означають для держбюджету додатковий вантаж в 4 мільярди доларів на рік. Голова уряду Юлія Тимошенко говорить про "атомну бомбу під фінансовою системою країни". Та все ж її суперник, президент Віктор Ющенко, підписав закон. Зараз 50 парламентарів попросили Конституційний суд перевірити, чи конституційний взагалі цей закон.
Австрійське видання нагадує, що ще в минулому грудні уряд хотів провести через парламент антикризову програму, аби почати реформи, яких вимагає МВФ. Але ні лідер опозиції Віктор Янукович, ні президент України не проявили особливої квапливості або готовності підтримати ці заходи. Відповідальні політики так і не упряглися в один віз, хоча Україна, як, мабуть, жодна інша країна, постраждала від економічної і фінансової кризи.
МВФ тим часом висловлює занепокоєння, хоча і не дуже різко. Для директора-розпорядника МВФ Домініка Стросса-Кана підписання Ющенком закону означає ускладнення співпраці. Як пише видання, “у Вашингтоні ще домінує бажання і далі надавати Україні підтримку. Проте простору для передвиборних витівок персонажам політичного театру в Києві вже не залишилося”.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас