Китай заливає Африку дешевими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай заливає Африку дешевими кредитами

Кредит&Депозит
1293
Цього разу КНР оголосила про виділення країнам Африки пільгових кредитів на суму $10 млрд., а також про списання деяких старих боргів.
Уряд Китаю надаватиме державам Африки кредити під низькі відсотки протягом трьох років. "Ми допомагатимемо Африці збільшувати фінансовий потенціал. Ми надамо $10 млрд. у вигляді пільгових позик країнам континенту", - заявив прем'єр Державної ради Китаю Вень Цзябао, відкриваючи четвертую міністерську зустріч в рамках Форуму китайсько-африканської співпраці, який проходить в єгипетському Шарм-ель-Шейху. Пекін також готовий виділити $1 млрд. як кредити африканським підприємствам малого і середнього бізнесу.
Крім нових кредитів, Вень Цзябао пообіцяв списати багатомільйонні борги перед Китаєм низці бідних країн Африки. Китайські кошти передбачається спрямувати на розвиток інфраструктури африканських країн і фінансування програм в соціальній сфері.
За словами прем'єра Вень Цзябао, Китай готовий далі надавати допомогу африканським країнам не лише в будівництві великих об'єктів, але і в сферах сільського господарства, освіти, охорони здоров'я, ліквідації бідності, очищення питної води. Китай обіцяє передавати країнам Африки сучасні технології з вироблення чистої енергії, сприяти боротьбі зі змінами клімату, вчити африканських технічних фахівців і управлінців.
Китайський уряд обіцяє заохочувати фінансові установи країни, що працюють на африканських ринках, надати і розширити доступ африканських товарів на величезний китайський ринок. "Ми допоможемо становленню африканського фінансового ринку", - пообіцяв китайський прем'єр. Підприємства, що працюють в країнах Африки і не мають дипломатичних відносин із Тайванем, будуть звільнені від мит при експорті своєї продукції до Китаю.
Країна в два рази збільшила кредитну лінію державам Африки в порівнянні із зобов'язанням виділити регіону $5 млрд. кредитів, яке китайський уряд узяв під час попереднього форуму в 2006 р. Тоді ж Китай погодився на списання боргів 31 африканській країні. За словами Вень Цзябао, Пекін свої зобов'язання підтверджує, що доводить зростання обсягів китайських інвестицій в економіку країн Африки.
Компанії з Китаю інвестують переважно в розробку нафтових родовищ Африки, а також в низку проектів, пов'язаних з видобутком інших корисних копалин. За даними офіційної китайської статистики, об'єм прямих інвестицій до Африки в 2008 р. становив $7,8 млрд. в порівнянні з $491 млн. в 2003 р. Таким чином, за шість років цей показник виріс майже в 16 разів. З початку 2009 р. обсяг прямих китайських інвестицій в африканську економіку склав більше $550 млн.
Товарообіг між Китаєм і державами Африки також збільшується швидкими темпами. З 2000 р. обсяг торгівлі між Китаєм і країнами Африки збільшився на 45%, до $107 млрд. в 2008 р. Торік Китай експортував до Африки товарів на $51 млрд., а імпортував - на $57 млрд., в основному з нафтовидобувних країн - Анголи, Екваторіальної Гвінеї, Нігерії, Республіки Конго і Судану. Китай вимушений купувати в Африці все більше сировини для підтримки зростання своєї економіки, яка стає усе більш енергоємною. Очікується, що нові кредити також сприятимуть подальшому зростанню двостороннього товарообігу.
Деякі з експертів вважають, що Китай намагається колонізувати Африку услід за європейцями, перетворивши її на джерело сировини для своєї економіки. Противники китайської експансії заявляють, що умови праці і норми безпеки, що діють на підприємствах, що належать китайським компаніям, викликають незадоволеність у робітників. Крім того, приплив на місцеві ринки дешевих товарів з Китаю завдає шкоди африканській промисловості. Міжнародний валютний фонд також висловив стурбованість величезною кількістю китайських кредитів, виданих африканським країнам.
Зі свого боку китайський уряд звинувачення в неоколоніалізмі на Африканському континенті рішуче відкидає. "Протягом довгого часу Китай звинувачували в тому, що він прийшов до Африки лише для того, щоб споживати природні ресурси, застосовуючи неоколоніальну політику. На мій погляд, такі заяви абсолютно необґрунтовані", - заявив Вень Цзябао.
Країни Африки, у свою чергу, всіляко вітають прихід китайських грошей. Президент Алжиру Абдельазіз Бутефліка заявив, що Алжир високо оцінює дії Китаю, який за лібералізацію світової торгівлі під час Дохійського раунду СОТ. Алжирський лідер запропонував Африці і Китаю приділити ще більше уваги будівництву об'єктів інфраструктури і енергетичної сфери, що важливо для економічного підйому континенту. За словами пана Бутефліка, в Китаю і Африки великі потенційні можливості співпраці в сфері будівництва гребель, електростанцій, нафто- і газопереробної промисловості.
Китайські кредити користуються в урядів африканських країн незмінною популярністю. На відміну від американських і європейських кредиторів, китайський уряд не вимагає від країн-позичальників якихось політичних поступок, таких як демократизація державного ладу. Китайський прем'єр особливо відзначив, що підтримка і допомога не були і не будуть обумовлені якимись політичними вимогами.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас