Немиря: Завтра моніторинговий комітет обговорить отримання Україною кредиту від ЄК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Немиря: Завтра моніторинговий комітет обговорить отримання Україною кредиту від ЄК

Казна та Політика
222
Отримання Україною кредиту від Єврокомісії обговорюватиметься завтра (10 листопада) на засіданні моніторингового комітету. Про це заявив сьогодні на брифінгу віце-прем'єр-міністр України у справах європейської і міжнародної інтеграції Григорій Немиря.
За словами Немирі, в засіданні візьмуть участь представники Кабміну України, Секретаріату президента України і Національного банку України. Він додав, що під час засідання також планується обговорити макроекономічні показники України в контексті співпраці з МВФ, а також планується обговорення конкретного варіанту проекту листа про наміри, що разом з меморандумом про співпрацю України з МВФ, подаватиметься на розгляд ради директорів МВФ.
Також Немиря зазначив, що Єврокомісія готова надати відповідну позику двома траншами. За його словами, перший транш становитиме 110 млн євро, головною умовою здобуття якого є продовження співпраці України з МВФ. "Якщо ця співпраця буде продовжена завтра, то післязавтра ми отримаємо гроші", - зазначив Немиря.
Друга частина траншу, сума якої становить 500 млн євро, за словами Немирі, вимагає проходження спеціальної процедури в Європарламенті з врахуванням Лісабонського договору.
Раніше сьогодні Немиря заявив, що Єврокомісія готова в 2009 р. направити до України 610 млн євро інвестицій лише за умови продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.
Він також зазначив, що МВФ зацікавлений в продовженні співпраці з Україною. До такого висновку він дійшов за результатами телефонної розмови з директором-розпорядником МФВ Домініком Стросс-Каном. В той же час віце-прем'єр підкреслив, що ключовою умовою продовження співпраці з фондом і здобуття чергового траншу Україною є необхідність вироблення спільної позиції в цьому питанні усередині країни.
Нагадаємо, під час нещодавньої поїздки до Брюсселю віце-прем'єр України Немиря передбачив, що підписання закону про підвищення мінімальних соціальних стандартів викличе стурбованість у лідерів ЄС, і у свою чергу це поставить під загрозу продовження програми МВФ, а також перспективу надання з боку ЄС макрофінансової допомоги.
8 листопада Стросс-Кан заявив, що МВФ відновить роботу з Україною лише після призначених на січень 2010 р. президентських виборів. "Коли люди йдуть на вибори, рішення можуть відрізнятися від тих, що були прийняті рік тому, коли програма (фінансової допомоги Україні) розроблялася", - сказав він. "Зараз - особливий період, так що, зрозуміло, нам треба почекати результату виборів, аби мати можливість продовжити роботу з урядом", - підкреслив директор- розпорядник МВФ.
Перший тур виборів Президента України заплановано на 17 січня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас