У США немає чого робити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США немає чого робити

Казна та Політика
3601
Щоб попит не зменшився, Сенат пропонує продовжити терміни виплати із безробіття.
Міністерство праці США повідомило, що за підсумками жовтня 2009 р. рівень безробіття в країні збільшився з 9,8% у вересні до 10,2% в жовтні, і є найвищим з 1983 р. Кількість безробітних американців в жовтні збільшилася на 558 тис., до 15,7 млн. осіб з 15,1 млн. у вересні. З моменту початку рецесії в грудні 2007 р. кількість безробітних в США збільшилась на 8,2 млн., а рівень безробіття зріс майже удвічі, на 5,3%.
Водночас, за даними бюро статистики міністерства, в жовтні кількість звільнень в США зменшилась до 190 тис., що стало мінімальним рівнем більш ніж за рік. Для порівняння, втрати робочих місць в США у вересні становили 219 тис., в серпні - 154 тис., а липні - 201 тис. Жовтень став 22-м місяцем поспіль, коли економіка США втрачала робочі місця, найдовшим подібним періодом за останніх 70 років. Більшість звільнень в жовтні припала на будівельний сектор, обробну промисловість і роздрібну торгівлю. Експерти, опитані агентством Bloomberg, прогнозували показник безробіття на рівні 9,9% і кількість звільнень - на рівні 175 тис.
З врахуванням тих американців, які погодилися працювати неповний день, перестали отримувати виплати або припинили шукати роботу, рівень безробіття в США становить 17,5%. До цього числа входять офіційні безробітні, які шукали роботу останні чотири тижні, люди, які не можуть знайти роботу протягом року, а також мільйони людей, які працюють на неповну ставку. У звіті бюро статистики Міністерства праці США також повідомляється, що кількість американців, які шість місяців і більше не можуть знайти роботу, становить 5,6 млн. людей, або 35,6% безробітного населення країни.
Таким чином, в жовтні від відсутності повноцінної роботи страждав один з шести працездатних американців. Це навіть вище за рівень безробіття 17,1%, зареєстрований в грудні 1982 р. У тих штатах, які найбільше постраждали від бульбашки цін, що луснула, на житло (Каліфорнія і Аризона), або штати з великим виробничим сектором (Мічиган, Огайо, Орегон, Род-Айленд і Південна Кароліна), безробіття становить 20%.
Згідно із прогнозами економістів, рівень безробіття в США за підсумками 2010 р. може скласти 10,5%, у зв'язку з тим, що працедавці доки неохоче беруть на роботу людей. Хоча уряд минулого тижня повідомив, що зростання економіки в липні-вересні становило 3,5%, цього виявилося недостатньо, аби компанії стали наймати співробітників більш охоче.
"Ми потребуємо вибухового зростання економіки, аби знизити рівень безробіття", - говорить головний економіст із стратегічного розвитку інвестиційної компанії Miller Tabak & Co Ден Грінхос. За його даними, в 1983 р., коли економічні показники країни зросли після спаду відразу на 8%, рівень безробіття в США знизився на 2,5%.
На думку аналітиків, економічні показники США навряд чи швидко покращаться цього разу, оскільки споживачі залишаються обережними. Другою причиною повільного відновлення економісти називають труднощі у видачі банківських кредитів, через що компанії не можуть швидко розвиватися. Аналітики прогнозують, що на початку 2010 р. економічне зростання в США знов сповільниться, тому що завершиться дія різних державних програм, які стимулювали розвиток бізнесу.
Економісти побоюються, що постійно високий рівень безробіття в США може підірвати відновлення, тому що обмежує споживчі витрати, які становлять 70% американського ВВП. "Дані з ринку праці все ще відображають кризові явища. Можливе подальше зростання рівня безробіття і тиск на рівень оплати праці. Нічого дивного, що рівень довіри споживачів падає, а прогнози щодо споживчих витрат виглядають песимістичними", - завив перед виходом звіту із безробіття головний економіст HIS Global Insight Брайан Бетьюн.
Адміністрація президента США Барака Обами на початку жовтня пообіцяла подвоїти зусилля зі створення нових робочих місць і скорочення безробіття. Раніше президентська адміністрація пропонувала ввести податкові пільги для компаній, що створюють нові робочі місця.
Сенат, верхня палата Конгресу США, схвалив законопроект про заходи додаткової допомоги безробітним і податкові канікули для покупців житла і приватних підприємців в кінці минулого тижня. Податкові пільги, також передбачені законопроектом, розраховані на десятирічний термін і обійдуться бюджету США в $21,2 млрд.
Законопроект, схвалений Сенатом, передбачає чергове - вже четверте з червня 2008 р. - продовження терміну виплат із безробіття. Термін виплат буде продовжений на 14 тижнів, а в найменш благонадійних штатах - на 20 тижнів. Раніше виплати із безробіття виплачувалися протягом півроку після звільнення, але тепер в найбільш стабільних регіонах США цей термін може досягти і 99 тижнів, що значно перевищує рекорд 1970-х рр. - 65 тижнів.
Палата представників повинна проголосувати по законопроекту найближчим часом, і передбачається, що там нововведення теж схвалять, після чого законопроект підпише президент Барак Обама. Законопроект допоможе жити протягом наступного кварталу майже 2 млн. американських безробітних.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас