МВФ відновить роботу з Україною лише після президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ відновить роботу з Україною лише після президентських виборів

Казна та Політика
1140
Міжнародний валютний фонд (МВФ) відновить роботу з Україною тільки після призначених на січень 2010 р. президентських виборів, повідомив директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан, передає Reuters. "Коли люди йдуть на вибори, рішення можуть відрізнятися від тих, що були ухвалені рік тому, коли програма (фінансової допомоги Україні) розроблялася", - сказав Стросс-Кан.
"Зараз - особливий період, тож ясно, нам треба почекати результату виборів, щоб мати можливість продовжити роботу з урядом", - підкреслив директор-розпорядник МВФ.
Перший тур виборів Президента України запланований на 17 січня 2010 р.
Нагадаємо, місія МВФ недавно повернулася з Києва після обговорення з українською владою питання про використання кредиту МВФ у розмірі 16,4 млрд дол.
Як заявила на минулому тижні глава місії МВФ в Україні Джейла Пазарбазіолу, ключовою проблемою успішного впровадження економічної програми в рамках співпраці України з Міжнародним валютним фондом є відсутність консенсусу в середовищі української влади. "Щоб будь-яка економічна програма була успішною, має бути мінімальний рівень консенсусу", - сказала вона. Пазарбазіолу відзначила, що рік тому під час прийняття рішення про початок співпраці з МВФ за антикризовою програмою в Україні був широким консенсус з приводу політики, що проводилася, сформований всіма гілками влади, громадянським суспільством і навіть опозицією. "Але тиск політичних подій означає, що консенсусу сьогодні набагато важче досягти. Без цього прогрес зупиниться, відновлення може бути піддане ризику і люди можуть втратити віру в здатність влади поліпшити економіку", - констатував глава місії.
Пазарбазіолу також відзначила, що подача урядом України проекту державного бюджету на 2010 рік в його нинішньому вигляді і підписання Президентом закону про підвищення соціальних стандартів порушують зобов'язання Києва, взяті в рамках співпраці з МВФ.
"Новий бюджет і закон про соціальні стандарти загрожують досягнутим не так давно завоюванням: вони не можуть бути профінансовані без високої інфляції або безробіття", - сказала вона.
За оцінками Пазарбазіолу, закон про підвищення соціальних стандартів вимагатиме в 2010 році додаткових витрат у розмірі 7% ВВП, і навіть у випадку прийняття запропонованих президентом Віктором Ющенком поправок - 2,5% ВВП.
Вона додала, що МВФ оцінює дефіцит в урядовому проекті держбюджету-2010 в 8% ВВП, що значно перевищує колишні домовленості (3-4% ВВП).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас