"Укртатнафта" заявляє про обнулення частки татарстанських акціонерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" заявляє про обнулення частки татарстанських акціонерів

350
ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) закликає ВАТ "Татнафта" припинити інформаційні спекуляції навколо ЗАТ і визнати факт, що "Укртатнафта" як спільне українсько-татарстанське підприємство більше не існує, заявляє на своєму сайті НПЗ в п'ятницю.
"Є всі юридичні підстави стверджувати: ЗАТ "Укртатнафта" як спільне українсько-татарське підприємство не існує", - йдеться в заяві компанії в п'ятницю.
"Укртатнафта" нагадує, що напередодні "Татннафта" назвала незаконним рішення Господарського суду Полтавської області від 3 листопада про визнання недійсною покупку "Татнафтою" 8,6% українського підприємства і передачі цього пакету на баланс емітента, і також заявила, що ЗАТ "Укртатнафта" має продовжити своє існування як спільне підприємство України і Татарстану.
"Укртатнафта" ж вважає це рішення суду правомочним і справедливим. "Дана наша заява базується на тому, що в процесі придбання акцій "Укртатнафти" "Татннафта" порушила чинне законодавство України. Зокрема, без узгодження з українською стороною був змінений вид внеску в статутний капітал "Укртатнафти", - зазначено в заяві української компанії.
В документі також сказано, що впродовж 2007-2009 років у Татарстані було ухвалено низку упереджених судових рішень проти української сторони, які призвели до втрати компанією раніше внесених до її статутного капіталу 73,92% ВАТ "Татнафтопром".
"Тим самим за ініціативою представників Татарстану із статутного капіталу спільного підприємства "Укртатнафта" був виведений останній реальний внесок татарської сторони. Отже, є всі юридичні підстави стверджувати: ЗАТ "Укртатнафта" як спільне українсько-татарське підприємство не існує", - резюмують в "Укртатнафті".
Як повідомлялося, Господарський суд Полтавської області 3 листопада задовольнив позов "Укртатнафти" про визнання недійсною оборудки з придбання "Татнафтою" 8,6% акцій ЗАТ.
Раніше після тривалих судових розглядів була визнана недійсною оборудка з придбання близькими до акціонерів з Татарстану компаніями Seagroup International (США) і Amruz Trading (Швейцарія) 18,296% акцій "Укртатнафти". Ці акції були реалізовані за 2,1 млрд грн. на аукціоні в кінці червня 2009 року компанії ТОВ "Корсан", яку контролюють власники Приватбанку. При цьому "Корсан" була єдиною компанією, яка була допущена до аукціону, і таким чином збільшила свою частку в компанії до 19,449%.
Верховний суд України також підтвердив недійсність оборудки з придбання Татарстаном 28,7788% акцій "Укртатнафти", а представники українського підприємства вже повідомили про намір продати цей пакет на аукціоні.
Раніше повідомлялося, що "Татнафта" втратила оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ у жовтні 2007 року. "Татнафта", що була основним постачальником сировини на Кременчуцький НПЗ, в ситуації, що склалася, припинила відвантаження нафти на завод і подала в міжнародний арбітраж позов до України, вимагаючи відшкодування $2,4 млрд збитку.
ЗАТ "Укртатнафта" створене відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку до 18,6 млн тонн сировини за рік.
НАК "Нафтогаз України" зараз належить 43,054% акцій "Укртатнафти".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас