Америка віддає перевагу готівці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Америка віддає перевагу готівці

Казна та Політика
612
Згідно з дослідженням компанії Capital IQ, 500 найбільших компаній США нефінансового сектора за підсумками першого півріччя накопичили у вигляді готівкових коштів і короткострокових інвестицій $994 млрд. Такий обсяг готівки і короткострокових інвестицій еквівалентний 9,8% їх сукупних активів. Для порівняння, в 2008 р. за той же період обсяги готівки американських компаній складали $846 млрд., або 7,9% їх активів.
Американські нефінансові компанії нарощують частку готівки в своїх активах з початку 1990-х рр. З другого кварталу 1991 р. до середини 2004 р. частка їх активів у готівкових коштах збільшилася з 3,9% до 9,3%. За підсумками третього кварталу 2009 р., частка готівки в активах найбільших нефінансових компаній зросла ще більше. Ті 248 компаній з 500, які вже надали свої фінансові звіти за липень-вересень, збільшили свої відрахування в готівкові кошти, в порівнянні з другим кварталом, до 11,1% своїх активів.
Найвищий рівень активів у готівкових коштах і короткострокових інвестиціях спостерігається в секторі інформаційних технологій, де 54 найбільші компанії в кінці другого кварталу накопичили $280 млрд. готівки, що склало 27%, або майже третина їхніх сукупних активів. Наприклад, пошукова інтернет-компанія Google Inc зараз тримає в готівкових коштах і короткострокових інвестиціях $22 млрд., що складає 58% всіх її активів. Більше інших довіряють готівці в кризовий час такі компанії, як Alcoa Inc, PepsiCo Inc і Texas Instruments Inc., які також оголосили про збільшення грошової "подушки".
Економісти відзначають, що внаслідок кризи компаніям для активного розвитку доводиться брати на себе більше ризиків, ніж десятки років тому, причому брати грошові кредити у банків все важче. "Кожен зараз прагне копити готівку", - говорить фінансовий стратег американського банку Citigroup Карстен Стіндівад, який називає збільшення компаніями запасів готівки "похміллям після фінансової кризи", під час якої компаніям було дуже важко залучати позикові кошти.
Професор бізнес-школи університету Джорджії Катлін Кале відзначає, що в США збільшується кількість високотехнологічних компаній, які прагнуть розпоряджатися якомога більшим обсягом готівкових коштів. За словами Кале, в умовах стискування кредитного ринку молоді компанії мають менше шансів знайти позикові кошти для розвитку, проте вони не хочуть упустити можливість інвестицій в перспективні проекти і для цього запасають долари.
В свою чергу, професор економіки Cass Business School Стефан Шиманськи вважає, що активи в готівкових коштах і короткострокових інвестиціях в період кризи замінили для компаній і банківську систему, і гроші інвесторів, що сумніваються. На його думку, уряди по всьому світу мають створити такі умови, щоб приватні компанії почали вкладати накопичену готівку в нові проекти. "Поточні позитивні результати отримані багато в чому завдяки державному стимулюванню, і не можна говорити, що ефект від них буде довговічним. Тому компанії мусять прийняти від влади естафетну паличку відновлення економіки і вкладати гроші в свій розвиток", - вважає Шиманськи.
Аналітики вважають, що для економіки "просиджування" крупних коштів може стати як проблемою, так і благом. З одного боку, накопичення готівки означає скорочення інвестицій у нинішній момент, що може негативно позначитися на зростанні ВВП. В той же час резерви готівкових коштів дадуть компаніям свободу дій при відновленні економіки - вони зможуть відновити інвестиційні програми і наймання співробітників, а також матимуть в своєму розпорядженні вільні фінансові ресурси для злиття і поглинань.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас