Зниження із малою вірогідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження із малою вірогідністю

Казна та Політика
942
Міністерство економіки запропонувало змінити класифікатор товарів в митному тарифі і знизити з початку 2010 року ставки на імпорт низки продукції відповідно до зобов'язань України перед Світовою організацією торгівлі (СОТ). Вірогідність ухвалення закону до кінця року невелика, вважають у Верховній Раді. Але застосування санкцій з боку країн-членів СОТ також маловірогідне, говорять експерти.
Вчора Міністерство економіки оприлюднило проект нової редакції закону "Про митний тариф", яка дозволить Україні перейти на Гармонізовану систему опису і кодування товарів версії 2007 років (ГС-07). Система ГС-07, розроблена Міжнародною митною організацією (ММО), прийнята більшістю країн ЄС і СНД. Український митний тариф все ще використовує застарілу класифікацію зразка 2002 року. При вступі до організації в 2002 році Україна узяла зобов'язання дотримуватися всіх нових стандартів ММО.
Разом з переходом на ГС-07 Мінекономіки запропонувало понизити митні ставки при імпорті низки товарних груп. Це дозволить Україні виконати графік зниження тарифів в 2010-2012 роках, закріплений Протоколом про вступ України до СОТ. З 1 січня 2010 року середня митна ставка на рибопродукти знизиться з 1,88% до 1,83%, медичне устаткування - з 2,53% до 1,85%, ядерні реактори і запчастини до них - з 2,15% до 2,12%, пластмаси - з 3,62% до 2,2%, меблі - з 3,93% до 3,41%, аудио- і відеотехніку - з 4,11% до 3,79%, каучук і гуму - з 4% до 3,92%, авіаційну і космічну техніку - з 6,31% до 5,66%.
У Верховній Раді із запропонованою схемою не згодні. Парламентський комітет з питань податкової і митної політики наполягає на тому, аби спочатку прийняти ГС-07, а потім - нові ставки, повідомив глава комітету Сергій Терьохін (БЮТ). "Вступаючи до СОТ, Україна узяла на себе зобов'язання зі зниження ставок відповідно до системи ГС-07, котра ще не набула чинності
Тому спочатку ми повинні прийняти нову класифікацію товарів, - такий законопроект вже знаходиться у Верховній Раді, - а вже потім, виходячи з наших зобов'язань перед СОТ, так і з інтересів наших товаровиробників, міняти митні ставки", - сказав він, висловивши сумнів в можливості ухвалення закону до кінця року. "Ми пропонували розглянути перехід на нову класифікацію 3 листопада. На її запровадження потрібно два місяці. І якби ми прийняли її зараз, це дозволило б запустити її до нового року. Проти цього виступив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Лавринович", - заявив глава комітету. Пан Терьохін припускає, що невчасне виконання Україною зобов'язань може викликати протести СОТ, але запевнив, що "до введення санкцій справа не дійде".
Як відзначає старший юрист юридичної фірми "Василь Кисиль і партнери" Наталія Микольська, реакція СОТ залежатиме від того, наскільки інші країни зацікавлені в зниженні митних ставок. "Само собою, відразу після 1 січня ніхто вводити санкції не буде - від уряду зажадають пояснень невиконання цих зобов'язань. Уряд може послатися на певні складнощі, наприклад на епідемію грипу, і пообіцяти виконати зобов'язання найближчим часом. Але якщо хтось з країн-членів СОТ буде зацікавлений в зміні ставок, він вимагатиме їх швидкого зниження, загрожуючи розглядами в рамках СОТ з подальшим запровадженням санкцій", - розповів юрист.
Ще одна можлива проблема полягає в тому, що при перегляді системи класифікації депутати можуть внести до неї зміни, не погоджені з СОТ, вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Така загроза існує і може викликати додаткові протести з боку СОТ. Але перспективу введення санкцій прогнозувати важко, оскільки це буде не першим порушенням Україною норм СОТ, і доки ставлення організації до нас лояльне", - зазначив експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас