Рахунковій палаті відмовили в доступі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахунковій палаті відмовили в доступі

Казна та Політика
655
Рахункова палата (РП) звинуватила Державну іпотечну установу (ДІУ) у відмові надати інформацію про використання бюджетних коштів: витрачанні 1,18 млрд грн., спрямовані на збільшення капіталу ДІУ, і 3 млрд грн., отримані ДІУ під держгарантії. У ДІУ заявили, що Рахункова палата не компетентна перевіряти витрату грошей, отриманих під держгарантії, крім того, 1 млрд грн. ще навіть не встигли направити на збільшення капіталу. У Верховній Раді, котра контролює РП, підозрюють ДІУ в нецільовому використанні коштів.
Вчора Рахункова палата повідомила, що Державна іпотечна установа відмовилася допустити їх аудиторів до перевірки ефективності діяльності ДІУ. Згідно з внутрішнім дорученням РП №08-278 (копію має в своєму розпорядженні "Ъ"), ревізія мала початися 22 жовтня, проте перший заступник голови правління ДІУ Сергій Святко в листі №4724-1 від 22 жовтня відзначив "відсутність правових підстав для проведення аудиту ефективності діяльності ДІУ" і погрозив "прийняти всі передбачені законодавством заходи забезпечення права на невтручання держорганів в процес здійснення ДіУ законної господарської діяльності".
На думку ДІУ, це означає, що вони не відмовлялися від аудиту. "Ми розглянули повідомлення Рахункової палати про проведення перевірки і попросили роз'яснити їх повноваження з аудиту ефективності діяльності ДІУ", - заявив голова правління ДІУ Андрій Камуз.
В у відповідь листі РП повідомила, що хоче перевірити ДІУ згідно зі ст. 2, 6, 7 закону "Про Рахункову палату". За її даними, в 2006-2008 роках ДІУ отримала з держбюджету 180 млн грн. для збільшення статутного капіталу. Крім того, постановою #1068 від 30 вересня, яка набула чинності 21 жовтня, Кабінет міністрів збільшив капітал ДІУ ще на 1 млрд грн. за рахунок нерозподілених залишків стабілізаційного фонду держбюджету. А здобуття ДІУ держгарантій на емісію облігацій на загальну суму 3 млрд грн. призвело до збільшення гарантованого державного внутрішнього боргу. Закон дозволяє РП контролювати формування і погашення внутрішнього і зовнішнього боргу України, а також визначати ефективність і доцільність витрачання держкоштів.
У ДІУ визнають збільшення капіталу, але зазначають, що не використовують кошти держбюджету, а рефінансують іпотечні кредити за рахунок залучення коштів на ринку. "З держбюджету в 2005-2007 роках ДІУ отримала 180 млн грн. в статутний капітал. Але збільшення капіталу на 1 млрд грн. за рахунок коштів стабфонду так і не сталося, - повідомив пан Камуз.- Також ми хотіли з'ясувати, чому перевірку, заплановану на 2010 рік, Рахункова палата починає в жовтні цього року".
У Верховній Раді вважають, що вимоги РП обґрунтовані. "До компетенції Рахункової палати входить контроль за витрачанням державних коштів і засобів, виділених під держгарантії, а також за діяльністю підприємств, які отримали кредити під держгарантії. ДІУ не пускає аудиторів, оскільки вони мають що приховувати", - упевнений заступник голови комітету з питань бюджету Володимир Макеєнко (Партія регіонів).
За даними Мінрегіонбуду, в нинішньому році ДІУ уклало 166 договорів про купівлю 5207 недобудованих квартир для передачі їх пільговим категоріям населення на суму 1,39 млрд грн. Всього Кабмін доручив ДІУ викупити 5759 квартир в 180 об'єктах на 1,545 млрд грн. "ДІУ побоюється виявлення нецільового використання засобів", - говорить заступник голови того ж комітету Павло Жебрівський ("Наша Україна - Народна самооборона").
На думку Жебрівського, повноваження ДІУ полягають в рефінансуванні іпотечних кредитів, а не в покупці квартир для роздачі їх пільговикам. "За великим рахунком це підстава для притягнення керівництва ДІУ до кримінальної відповідальності", - заявляє депутат. "Рахункова палата має право звернутися до Генеральної прокуратури", - підтримує його пан Макеєнко. Рахункова палата вперше провела перевірку витрачання ДІУ держкоштів в 2005 році і виявила фінансові і адміністративні порушення. Але в 2006 році Генпрокуратура відмовила в порушенні кримінальних справ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас