Віктор Ющенко крутить внесками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко крутить внесками

Казна та Політика
3142
Підприємці, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, втратили можливість платити добровільні внески до Пенсійного фонду. Вчора президент Віктор Ющенко заблокував в Конституційному суді чотири постанови Кабінету міністрів, котрі регулюють порядок сплати внесків. У Пенсійному фонді не засмучені рішенням президента, оскільки з весни підприємці заплатили до фонду не більше 250 млн грн.
Президент Віктор Ющенко підписав указ № 890, яким припинив дію чотирьох постанов Кабміну №236, №366, №454 і №505 про сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування фізичними особами-підприємцями, що знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Ці документи дозволили малому бізнесу з березня 2009 року спочатку в обов'язковому порядку, а потім на добровільній основі перераховувати до Пенсійного фонду (ПФУ) внески на пенсійне забезпечення за себе і своїх найманих співробітників. Платити внески до Пенсійного фонду понад суму, яку фонд отримує з платежу по єдиному податку (42% від максимального рівня в 200 грн. - 84 грн.), також дозволили фізособам, які займаються підприємництвом за кордоном.
Глава держави оскаржив ці рішення в Конституційному суді, пояснивши, що Кабмін не мав права постановами встановлювати порядок сплати і зарахування пенсійних сум ПФУ (їх розмір відповідно до цих документів повинен варіюватись в діапазоні від 240 грн. до 3530 грн.). "Конституцією передбачено, що основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення визначаються виключно законами", - говориться в зверненні президента.
У ПФУ повідомили, що тепер фонд буде, як і раніше, отримувати від фізосіб, які платять фіксований податок, 10 грн. на місяць, єдиний податок - до 80 грн. "Підприємці практично нічого не платять, а потім претендують на мінімальну пенсію (з 1 жовтня складає 572,4 грн.). Виходить, що їх утримуватимуть інші категорії громадян, які отримують дохід вище за мінімальну зарплату, адже у нас солідарна система, - сказало джерело в ПФУ.- Проблему потрібно вирішувати". За його словами, за час дії постанов до ПФУ надійшло 200-250 млн грн. "Підприємці передпенсійного віку інколи платили і максимальний внесок, молоді - ні", - розповів чиновник.
Але припинення дії постанов не означає припинення судового протистояння уряду і бізнесу. Як розповів один з позивачів до Кабміну (сплату внесків оскаржили 1,8 тис. підприємців), юрист адвокатської компанії "Наталя Суббота і партнери" Андрій Нечипоренко, підприємці готові платити пенсійні внески, але лише коли їх розміри і порядок сплати будуть встановлені законом. "Наш позов знаходиться в Київському апеляційному господарському суді, тому чекатимемо рішення або Апеляційного, або Конституційного суду. Адже постанови, хоча і припинені президентом, не скасовані, чого ми вимагаємо", - сказав Нечипоренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас